Wat vinden politieke partijen van Bitcoin? Een speurtocht in de verkiezingsprogramma’s

De Tweede Kamerverkiezingen staan voor de deur en de meeste partijen hebben ondertussen hun partijprogramma’s geschreven en gepubliceerd. Vandaag gaat Nieuwsframes.nl onderzoeken wat onze politieke partijen van het thema Bitcoin vinden . Ook gaan we kijken naar wat de verschillende partijen vinden van de invloed van centrale banken in de economie en wat hun mening is over het huidige geldsysteem zoals we dat onder de Europese Monetaire Unie kennen. Tenminste, als deze belangrijke onderwerpen ook daadwerkelijk worden vermeld in hun verkiezingsprogramma’s…

Zoals je kunt zien in een recente opiniepeiling is het electorale landschap in Nederland nog steeds erg versplinterd. Iedereen is het wel met elkaar eens en oneens op sommige punten. Dat zien we ook terug in de peilingen. Tijd dus om een selectie te gaan maken.

Om het onderzoek naar de mening van de verschillende politieke partijen over Bitcoin en/of het geldsysteem behapbaar te maken onderzoeken we alleen de partijprogramma’s van de grootste partijen in de huidige peilingen. Dit betekent dat kleinere partijen zoals JA21, DENK, FVD en ChristenUnie afvallen in deze zoektocht. Het kan dus zijn dat een van deze partijen wel iets heeft geschreven over Bitcoin.

Maar aangezien het waarschijnlijker is dat grotere partijen deel gaan uitmaken van een coalitie selecteren we de plannen van de (in de peilingen) grotere partijen: SP, GroenLinks, D66, PvdA, CDA, PVV en VVD. Wat vinden deze partijen van Bitcoin en/of het huidige geldsysteem?

Om deze vraag te beantwoorden hebben we de content van alle programma’s geanalyseerd en gezocht naar de begrippen ‘monetaire unie’ ‘Eurozone’, ‘centrale banken’ en ‘Bitcoin’.

Bitcoin in de verkiezingsprogramma’s

De VVD trapt direct lekker af met het nieuwe verhaal, maar daarin is geen aandacht voor Bitcoin of andere crypto-assets. Dat is wel jammer. Zeker als je bedenkt dat de Europese Commissie al enige tijd bezig is met het harmoniseren van regelgeving van onder meer Bitcoin en andere crypto-assets. Zo werkt de EC onder meer aan directive die men ook wel MiCa noemt.

Jammer genoeg is de VVD niet de enige met weinig aandacht voor dit thema. De andere partijen, uitgezonderd het CDA, wisten niets te schrijven over Bitcoin of crypto-assets in het algemeen. Op dit onderwerp hebben de partijen SP, GroenLinks, D66, PvdA en de PVV  geen nieuw verhaal. Sterker nog: de relevantie van bijvoorbeeld de Eurozone of de Europese Centrale Bank op het pensioenstelsel zou toch wel iets voor het PVV verkiezingsprogramma moeten zijn, maar nee, geen woord.

Dan maar het CDA

De enige partij die het in de peilingen redelijk goed doet en tegelijkertijd iets over de Europese Centrale Bank zegt is het CDA. De partij van Pieter Omtzigt Wopke Hoekstra benoemt namelijk expliciet in het verkiezingsprogramma het belang van de Europese monetaire unie, waardoor volgens de partij eenvoudig handel gedreven kan worden.  “Cruciaal voor een exportland”. Verder wil de partij een minder grote rol voor de Europese Centrale Bank, maar hoe dat in de praktijk werkt blijft nog vaag.

Klaver stelt het meest teleur

Van Jesse Klaver (GroenLinks) hadden we wel meer verwacht als het op de onderwerpen Bitcoin en geldsystemen aankomt. Immers pleit hij voor snelle veranderingen om het klimaatprobleem voor te blijven en op te lossen. Echter vergeet Klaver de impact van het ontwerp van het geldsysteem op zaken zoals het ‘consumerisme’. Het GroenLinks programma spreekt daar ook niet over. Dat terwijl het ontwerp juist invloed kan hebben op hoe en waar mensen hun geld aan uitgeven. Iets waarvoor Klaver zich toch wel zou interesseren zou je denken.

Meer over Bitcoin

Mocht je als lezer meer over Bitcoin willen lezen en leren dan ben je hier op het juiste adres. Ik heb in de afgelopen maanden hard zitten schrijven aan een boek over Bitcoin. Het nawoord is geschreven door Edin Mujagić die zijn visie op Bitcoin vanuit een monetair economisch perspectief beschrijft. Je kunt inhoud van het boek bekijken op de officiële website of via Amazon als je zoekt naar ‘On the nature of Bitcoin’.