Veel kindervoeding in supermarkten “onverantwoord” volgens UNICEF

Een merendeel van de producten in Nederlandse supermarkten dat is toegespitst op consumptie door kinderen is volgens UNICEF ‘onverantwoord’ . Het gaat in deze om ‘onverantwoorde’ producten waarin teveel vetten, suikers en zout zit. Het is volgens de organisatie ernstig gesteld met de voeding voor kinderen en minder dan 30% van de producten, voldoet eigenlijk aan de criteria van de ‘schijf van vijf’, zo staat in het onderzoeksrapport dat vandaag werd opgeleverd.Ā 

Het onderzoeksrapport van UNICEF draagt bij aan bewustwording van ouders om goed op te letten bij de aanschaf van voedsel voor hun kind. UNICEF deed onderzoek naar de producten verkrijgbaar in verschillende ketens, die voor zo’n 85% het marktaandeel in de supermarkt-sector in handen hebben. Tal van producten voldoen eigenlijk niet aan de vereisten voor ‘gezonde voeding’.

De kleine ‘kant en klaar’-potjes lijken wellicht gezond, maar in veel gevallen zit er teveel zout of vet in. Het rapport bekritiseerd verder de samenstelling van het assortiment van supermarkten. UNICEF deed tevens een aantal aanbevelingen om te voorkomen dat kinderen producten consumeren die buiten de ‘schijf van vijf’ vallen, zo stelt het rapport het volgende:

“Om kinderen en jongeren tot 18 jaar echt te beschermen, zou geen enkele vorm van kindermarketing moeten worden toegestaan op producten buiten de Schijf van Vijf.”

De kinderrechtenorganisatie dringt er bij producenten, leveranciers, overheid en supermarkten op aan om samen te werken en te realiseren dat minder ongezonde producten worden verkocht of in ieder geval worden aangeboden in afwezigheid van kindermarketing. De producten die in de meeste gevallen niet voldoen zijn onder andere ‘babypap’ en ‘fruithapjes’. In het geval van babypap voldeed een merendeel van de producten niet aan de criteria van de ‘schijf van vijf’.

“Van de 60 onderzochte soorten babypap voldoen er 48 niet aan deze criteria, het overgrote deel valt dus buiten de Schijf van Vijf”

Suikers

Een van de onderzochte productcategorieĆ«n verkrijgbaar in supermarkten was het product ‘kinderontbijtgranen’. Uit een analyse bleek dat een merendeel van de aangeboden producten teveel suikers bevatten. Dit is wellicht goed voor de smaak, maar uiterst ongezond voor kinderen.

Bron: Unicef.nl

Het onderzoek suggereert verder dat ouders goed moeten opletten bij de aanschaf van producten in supermarkten. Zo kunnen ouders meer verantwoordelijkheid nemen door de verpakkingen te inspecteren en informatie in te winnen over een gezond dieet voor hun kroost. Daarmee moet worden voorkomen dat het kind mogelijk later in het leven problemen krijgt met ziekten zoals diabetes of overgewicht. Tevens zouden suikers verslavend zijn en hierdoor kunnen bijdragen aan obesitas.