Groningen helpt minima met ruimere kwijtschelding van afvalstoffenheffing

In de Gemeenteraad van Groningen heerst een eensgezinde stemming over de inrichting van de Gemeentelijke afvalstoffenheffing. De partijen zijn van mening dat Groningers met een laag inkomen volgend jaar minder hoeven te betalen. Zo is er vanaf 2021 een ruimere kwijtscheldingsregeling voor minima opgezet. Waar men eerder nog 5 jaar met korting moest betalen, daar wordt de termijn nu verlaagd naar drie jaren, waarna volledige kwijtschelding voor afvalstoffenheffing mogelijk is. 

De partijen van de Groningse Gemeenteraad vinden het verlagen van de heffing voor de minima een “rechtvaardige manier of echt een verschil te maken voor mensen die het niet breed hebben”, aldus raadslid Jasper Been (GroenLinks). In de meeste gevallen in het verleden lukte het de partij van Been niet om het verlagen van de afvalstoffenheffing te realiseren, maar sinds de partij onderdeel is van het College van Burgemeester en Wethouders zijn er meer mogelijkheden. Dat was in het verleden anders, zo stelt Been: “Soms was er geen meerderheid, meestal geen geld.”

De recentelijke Gemeentelijke herindeling heeft ook nog steeds gevolgen voor het afvalbeleid. Zo vallen inwoners van het dorp Haren onder een ander systeem dan de inwoners van de stad, dat systeem wordt Diftar genoemd. In dat systeem betalen de burgers geen vast tarief voor hun afvalstoffenheffing, maar wordt deze bepaald door de hoeveelheid afval die zij daadwerkelijk produceren.

In andere delen van de Gemeente geldt geen Diftar.