Stoptober op het station: ProRail en NS maken einde aan roken op treinstations

Minister Paul Blokhuis laat op LinkedIn weten trots te zijn op het feit dat het roken op stations nu definitief verdwijnt. Tot op heden was het nog mogelijk om bij de zogenaamde ‘rookpalen’ te roken, maar nu niet langer. De laatste van de rookpalen wordt namelijk vandaag door de NS en ProRail geschonken aan het spoorwegmuseum in Utrecht. Vanaf nu is het niet langer toegestaan tabak te gebruiken op de stations. 

Aangezien een flinke meerderheid van de Nederlanders voorstander is van het rookverbod op stations, leek het NS en ProRail goed om de stap te zetten, zo op de eerste oktober.

De directe van ProRail laat bij monde van Ans Rietstra aan het AD weten:

“Dit heeft heel wat voeten in aarde gehad, want het betekent nogal wat voor mensen die roken”. We voelen echter allemaal dat dit het moment is. De sigaret hoort niet meer thuis op de stations.”

Het is nog helemaal niet zo lang geleden dat het roken in de treinen nog mogelijk was. In 2003 was dit blijkbaar nog mogelijk. Nog niet 20 jaar later kun is het onvoorstelbaar dat dit fenomeen ooit het ‘normaal’ was. Maar sindsdien is er natuurlijk veel veranderd, met name de publieke opinie aangaande roken en rookgedrag is flink negatiever geworden. Steeds meer mensen zien het roken als ongezonde overlast en dus passen bedrijven zoals ProRail en NS zich aan de nieuwe culturele noren aan. Ook in tal van andere landen worden verscherpte maatregelen tegen roken ingezet. In Letland, bijvoorbeeld, is het roken in openbare parken verboden om daarmee iedereen een rookvrije omgeving te gunnen.