“Door maatregelen COVID-19 slechts 30 procent van het onderwijs op locatie”

Studenten in Amsterdam zijn ontevreden over de wijze waarop het onderwijs er momenteel uitziet. Door de maatregelen rondom het coronavirus, zitten de studenten dagen achtereen in kamertjes naar digitale colleges te staren. Volgens ASVA-voorzitter Maarten van Dorp hebben studenten het zwaar door de maatregelen vanuit de overheid: “Elk uur dat studenten elkaar in de collegebanken op veilige afstand kunnen zien, maakt verschil”.

Door het half afgedwongen isolement van de studenten, ervaren zij minder levensgeluk dan voorheen. Dat geldt overigens niet alleen voor de jongeren, maar ook voor ouderen in verpleeghuizen, die afgelopen voorjaar werden geïsoleerd vanwege het corona griepvirus. Volgens Joshua, een student uit Amsterdam, is de impact van het digitale onderwijs enorm en leidt dit ook tot minder diepgang tijdens het onderwijs:

“Ik heb op dit moment alleen maar online college en merk dat ik me minder goed kan concentreren, nauwelijks diepgaande discussies kan voeren met mijn medestudenten en me minder betrokken voel bij mijn studie en universiteit,”

Doordat veel studenten nu afhankelijk zijn van hun eigen ruimten en instrumenten zoals laptops, is er ook meer sprake van ongelijkheid onder de studenten. Niet iedereen heeft de vermogens om dezelfde goede voorzieningen te treffen en ook voor de gemiddelde student zijn veel kamers enorm prijzig en lawaaierig. Je studeert er overduidelijk minder goed dan in de Universiteitsbibliotheek. De demonstratie voor meer klassikaal onderwijs vindt plaats om 13.00 op het Museumplein in Amsterdam.