Minister van Engelshoven “geen reden tot dringend mondkapjes advies mbo en hoger onderwijs”

De minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap is van mening dat er “geen reden” is voor een dringend mondkapjes advies voor het mbo en hoger onderwijs. Volgens Van Engelshoven (D66) wordt er daarom, in tegenstelling tot de middelbare scholen, niet zo’n advies gegeven.

Ondanks dat de minister geen advies geeft om een mondkapje te dragen, adviseert de Rijkuniversiteit Groningen haar studenten om een mondkapje te dragen. Zo heeft de RUG bij de ingangen van haar gebouwen signalering geplaatst, die studenten hiertoe oproept. Ook de voorzitter van het CvB, Jouke de Vries, adviseert studenten om een mondkapje te dragen.

De minister vindt het echter onnodig dat het ministerie een dergelijke advies geeft. Veel van de schoolgebouwen in het mbo en hoger onderwijs zijn namelijk groter dan in het middelbare onderwijs, waardoor het houden van afstand eenvoudiger is, zo suggereert de minister.

Door de wijze waarop het onderwijs op dit moment omgaat met de coronacrisis is er minder klassikaal contact dan voorheen en wordt de leergang via het internet gefaciliteerd. Dit leidt nu regelmatig tot klachten omdat studenten het sociale leven van vroeger missen.

Ook is het bij diverse onderwijsinstellingen buitengewoon rustig in de gebouwen en pleinen. Volgens sommige aanwezige studenten in Groningen is het zelfs tot 70% rustiger dan een jaar eerder.