Liveblog: corona-extremisten laten explosief afgaan, Politie wil niet spreken van aanslag

Vanochtend is een explosief ontploft bij een GGD corona teststraat in Bovenkarspel. Nadat gisteren vreedzame acties tegen het coronabeleid werden gevoerd, volgt daarop vandaag dus een gewelddadig explosief. 

Bij de explosie zijn gelukkig geen gewonden gevallen en de Politie doet momenteel nog onderzoek naar de zaak. Nieuwsframes sprak kort met iemand van de persafdeling die daarbij benadrukte dat het ‘geen aanslag’ mag heten. Toch lijkt het wel een gerichte actie met het doel om een signaal af te geven. Het voorval past ook in een breder patroon van maatschappelijke onrust in de afgelopen maanden. Deze hangt vooral samen met de corona situatie. In deze context vonden bijvoorbeeld ook al rellen plaats in Eindhoven, waarbij het niet bij slechts vijf ruiten bleef zoals in Bovenkarspel. Waar de schade dan wel groot, maar niet zo immens is. Toch lijkt het door deze onrust alsof het kabinet Rutte 3 ondanks alle maatregelen -of wellicht juist door de maatregelen- de grip lijkt te verliezen op de situatie in ons land. Het is extra zorgelijk dat verder geen informatie beschikbaar is over wat er nu is precies gebeurd en waarom. Het is daarom hopen dat er snel meer duidelijkheid komt.

UPDATE 13.30: Nieuwsframes redactie belt met de Politie

De plek waar de aanslag werd gepleegd is ondertussen onderzocht door de Explosievenopruimingsdienst. Verdere informatie wil de Politie echter nog niet vrijgeven. Dat de ontploffing een relatie heeft met de coronamaatregelen is voor de hand liggend, immers ontplofte het explosief bij een corona teststraat, maar behalve deze suggestie is nog niets werkelijk duidelijk over de situatie.

UPDATE 13.16

WNL rapporteerde vanochtend over de aanslag op GGD corona teststraat in Bovenkarspel