Zware klap voor premier Boris Johnson in Britse peilingen

De Britse premier Boris Johnson en zijn partij verliezen in de meest recente peilingen maar liefst twee zetels. Ook in andere peilingen verliezen de conservatieven zetels. In vergelijking met de verkiezingsuitslag afgelopen jaar, hebben de conservatieven ruim 6% van populariteit verspeeld. De linkse ‘labour’ partij doet het hierdoor beter en wint zetels. Ook de Brexit Party van Nigel Farage wint aan populariteit, maar speelt in het bredere electoraat eigenlijk geen rol van betekenis. Hieronder de uitslag van de YouGov peiling:

Zoals aan de bovenstaande afbeelding te zien is, scoort premier Johnson de laatste tijd niet goed in het Verenigd Koninkrijk. Zijn partij verliest maar liefst 6% aan populariteit in vergelijking met de resultaten van de Britse Lagerhuisverkiezingen.

Die verkiezingen werden vorig jaar door Johnson eenvoudig gewonnen van Jeremy Corbyn, maar na het uitbreken van de wereldwijde pandemie en de gevolgen van het coronavirus voor de NHS (zorgstelsel, VK), verkeert de partij in mineur. Daarbij komt nog eens dat de Brexit, de veel beloofde transformatie van de VK uit de Europese Unie, nog steeds niet is volbracht en dat er nog steeds onzekerheden bestaan over hoe de definitieve Brexit, mocht deze er ooit komen, eruit ziet.

Met name diehard Brexiteers klagen over de huidige deal. Maar ook na de Brexit zal het Verenigd Koninkrijk zich moeten aanpassen aan EU-regels om handel te kunnen drijven. Maar door deze gedachten wint de Brexit party van Nigel Farage wel een klein beetje.