Petitie: heropen de API van de Tweede Kamer

De API van de Tweede Kamer zit op slot. Daarmee is het Open Data Portaal van de Tweede Kamer minder toegankelijk dan vroeger en dat is vooral jammer voor journalistieke initiatieven zoals Nieuwsframes. De zogenaamde API (Application Programming Interface) maakt het mogelijk om efficiënt de gegevens van de Tweede Kamer te analyseren zowel op procesvoorgang als content. Ook kun je met de gegevens afkomstig van de API geweldige meme video’s maken waarin Hugo de Jonge 44 keer “bron en contactonderzoek” achter elkaar zegt (hij zei het zojuist weer). Maar de API is nu dus gesloten. Help mee om deze weer te heropenen! 

In de Tweede Kamer staat het debat deze week ook in het teken van data. Dit keer een datalek bij de GGD.

Nieuwsframes wil echter toegang tot een functie waarmee de data die de Tweede Kamer produceert wordt uitgelezen, zoals de moties en andere teksten zoals wetsvoorstellen en verslagen van bijeenkomsten.

Vervolgen kun je de gegevens die de API biedt gebruiken voor het analyseren van het debat in de Tweede Kamer, bijvoorbeeld op content, maar ook onderzoeken hoe Kamerleden denken over bepaalde voorstellen of ideeën op basis van een attitude analyse. Dat kan via de API zelfs geautomatiseerd worden ontwikkeld.

Daarom wil Nieuwsframes dat de registratie voor de API weer wordt geopend zodat de transparantie van de Kamer wordt bevorderd. Het maakt de journalistieke taak eenvoudiger en vooral leuker. Teken daarom de petitie en help ons dit punt op de agenda van de Tweede Kamer te krijgen en meer prioriteit te geven.

En vergeet niet, bestaande API-gebruikers kunnen wel gebruik blijven maken van de API en deze wordt zelfs voor commerciële doeleinden gebruikt, echter kunnen nieuwe initiatieven  sinds de zomer niet meer meedoen.