Video: Thierry Baudet vlamt tijdens campagne en breekt corona bubbel beetje bij beetje af

De campagne van Forum voor Democratie voor de Tweede Kamerverkiezingen belichtten wij onlangs nog in het artikel over de peilingen. Zo viel het op dat de campagnebijeenkomsten van FVD overal op enthousiast publiek kan rekenen en dat de inhoudelijke presentatie van onderwerpen sterk is. Het lijkt ook wel alsof Baudet beetje bij beetje de door het kabinet en media gecreƫerde corona bubbel doorbreekt. Ook tijdens de bijeenkomst in Texel waren de corona maatregelen weer spraakmakend -geheel logisch-. Ook kan ondertussen wel worden vastgesteld dat de bijeenkomsten een groot succes zijn waarin het publiek ook direct met de kandidaten in gesprek kunnen. Het lijkt er dus sterk op dat FVD zich weer herpakt.

Wat direct opvalt als je naar de onderstaande beelden kijkt is dat Thierry Baudet zijn kostuum heeft ingeruild voor een bomberjack en een petje. Zwarte handschoenen maken het plaatje compleet. Een gangster. Daarover kreeg de eloquente Amsterdammer afgelopen week nog commentaar van een BN’er, die blijkbaar vond dat Baudet zich ‘ineens een ander imago had aangemeten’. Volgens de FVD’er is de jas echter broodnodig vanwege de aanhoudende koude in het land. Ook omstanders liepen er op Texel warm gekleed bij. Sommigen van hen droegen mutsen, maar mondkapjes waren zelden te zien. Dat is natuurlijk geen toeval want de partij van Baudet maakt van het versoepelen van de corona maatregelen een verkiezingscampagne.

Thierry Baudet en Wybren van Haga houden campagnerally in Texel

Groot onderwerp tijdens de Vrijheidskaravaan -zoals de partij het zelf noemt- is natuurlijk de corona situatie waarin heel Nederland ondergedompeld is. Nederland zit er nu al een jaar mee opgescheept en het is er in die tijd niet beter op geworden. Ook lijkt er steeds meer coronavermoeidheid onder de bevolking te ontstaan en ontsporen sommige mensen hierdoor [zie hier en hier]. Het is dus ook geheel logisch dat de partij van dit onderwerp een speerpunt maakt tijdens de campagne.

Toch kan er wel iets van gezegd worden. Qua ernst vergelijkt de partij in een filmpje het coronavirus als zijnde ongevaarlijk door het aantal slachtoffers van corona te vergelijken met het aantal verkeersdoden in Nederland, terwijl de partij mensen ouder dan 65 niet niet laat meetellen in die vergelijking. Hierdoor ontstaat een onjuist beeld over de mortaliteit van het virus. De reactie van het kabinet Rutte 3 is dan wel extreem te noemen, maar Baudet zou er toch wel goed aan doen zijn publiek eraan te herinneren dat er wel degelijk sprake is van een ernstige situatie. Dat het geen nood- of spoedsituatie betreft is evident, maar Baudet zwakt het soms wel heel erg af.

Ook van Haga in actie

Wat de partij als veel ernstiger ziet zijn de maatregelen en de gevolgen voor de economie. Zo werden er vanuit het publiek vragen gesteld over de economische situatie en de moeilijkheden waarin de MKB zich bevindt in verschillende sectoren. Wybren van Haga voorspelde dat de economische steunpakketten van het kabinet waarschijnlijk na de verkiezingen zullen verdwijnen en probeert het kabinet slechts ‘tijd te kopen’ met de maatregelen. Gezien de huidige staat van de Rijksbegroting is de waarschuwing van Kamerlid Wybren van Haga niet vreemd.

Het verhaal van Baudet is in ieder geval wel consistent. Op vragen hoe hij denkt over het onderwerp klimaat hoorden we weer de Baudet zoals vanouds. Hij laat op Texel aan omstanders weten dat Nederlands mogelijke aandeel in klimaatverandering maar erg klein is en dat CO2 ‘juist goed is voor de groei van planten’. Ook benoemde Baudet nog wat hij dan wel wil doen voor het klimaat. Zo zou Schiphol in zee moeten worden herbouwd en suggereert de FVD’er dat er op de plaats waar het huidige Schiphol staat een groot bos kan komen “zodat we een groter land hebben om te leven”. Ook kwam China even voorbij als voorbeeld waarom het onzinnig is om ‘als klein landje’ de Klimaatwet uit te voeren. Zogezegd zijn GroenLinks kiezers vast niet zo’n fan van Baudet. Zeker gezien zijn houding tegenover windmolens.

Toch kunnen we na enkele weken Vrijheidskaravaan wel concluderen dat de opzet van de partij goed werkt en dat de response van de bevolking positief is. Ook is er veel ruimte voor dialoog, waardoor het geheel zeer echt overkomt. Baudet benoemde zelf ook nog het ‘echte menszijn’ en liet hij weten dat veel politici slechts “acteren” alsof zij het volk vertegenwoordigen. Collega’s in de Tweede Kamer zijn vast niet blij met dergelijke insinuaties, maar ach, het zijn ten slotte verkiezingen.