Eredoctoraat voor Kamervoorzitter Khadija Arib

De voorzitter van de Tweede Kamer, Khadija Arib, heeft vandaag een eredoctoraat ontvangen van de Vrije Universiteit van Amsterdam (VUA). Ze heeft het doctoraat ontvangen vanwege haar werkzaamheden en de titel worden gezien als een bevestiging voor haar noeste arbeid in de Kamer. Het doctoraat ontvangt ze vanwege haar specifieke bijdragen aan ‘de positie van migrantengroepen’ en ‘haar inzet voor de waarden van de democratie’, via Tweede Kamer.

Arib heeft in haar rol als Kamervoorzitter de taak om het politieke debat in de Tweede Kamer in goede banen te leiden. Vanwege de grote verschillen tussen de politieke partijen in Den Haag, lopen de debatten soms uit de hand, waarna de voorzitter moet ingrijpen. Ook moet de Kamervoorzitter de agenda bijhouden en ervoor zorgdragen dat de Kamerleden worden geïnformeerd over relevante zaken. Een pittige klus.

Volgens de decaan van de faculteit Sociale Wetenschappen van de VUA, Karen van Oudenhoven-Van der Zee, weet Arib deze rol zeer goed uit te voeren. Daarbij draagt de Kamervoorzitter een belangrijke rol in het mogelijk maken van een transparant en eerlijk debat, waarin elke volksvertegenwoordiger zijn bijdrage kan doen, zolang dit op respectvolle en democratische wijze gebeurt, zo stelt de decaan:

“[…] Haar bijzondere verdiensten sluiten naadloos aan op het karakter van onze universiteit: een open dialoog tussen verschillende perspectieven en achtergronden, met als uitgangspunt dat je alles, dus ook extreme standpunten moet kunnen wisselen, zolang dat op respectvolle en democratische wijze gebeurt.”

Arib heeft enorm veel ervaring in Den Haag en ‘weet van de hoed en de rand’. Ze is ook de tweede in de ranglijst van anciënniteit en is al meer dan 8.000 dagen lid van de Tweede Kamer. Voor haar in deze ranglijst staat SGP-Kamerlid Van der Staaij, die met 8.176 dagen het langst zittende Kamerlid is van het moment.

Arib ontving eerder deze maand de Aletta Jacobsprijs van de Rijksuniversiteit Groningen.