Pieter Omtzigt haalt uit naar Maltese regering om bemoeienis met corruptieonderzoek

Tweede Kamerlid en rapporteur voor de Europese Raad, Piter Omtzigt, heeft laten weten aan de Maltese regering dat hij wil dat het onderzoek naar de vermoorde journalist Daphne Caruana Galizia onverstoord doorgaat. Tijdens een interview liet de Malteese premier Abela namelijk doorschemeren dat het voor Malta ‘tijd was om een einde te maken aan het hoofdstuk en verder te gaan’, maar volgens Omtzigt is het eerst nog tijd voor onderzoek. Zo liet de CDA’er weten dat “het hoofdstuk pas is afgesloten als het recht heeft gezegevierd”, doelende op het nog lopende onderzoek.

De Maltese overheid verkeert al enige tijd in problemen binnen de Europese Raad vanwege diverse corruptieschandalen en de opmerkelijke dood van een journaliste genaamd Daphne Caruana Galizia. Ook een a antal NGO’s spraken zich uit tegen de ogenschijnlijke bemoeienissen van de Maltese regering om ‘het onderzoek vlot te trekken’.

Omtzigt haalde vrijdag hard uit in een brief gericht aan de Maltese regering waarin hij liet weten dat de Maltese regering de principes van de Europese rechtstaat dreigt te schenden:

“Nog niet een jaar geleden werd een onderzoek ingesteld vanwege corruptieschandalen, maar nu lijkt de regeringspartij vooral bezig met het aanvallen van de betrouwbaarheid en integriteit van het onderzoek. Dit geeft de indruk dat de Maltese overheid iets wil verstoppen en mogelijk zelfs het onrecht wil verdedigen.”

De premier van Malta gaf eerder aan ‘een deadline’ voor het onderzoek te willen instellen, maar daardoor wordt de scope van het onderzoek te zeer beperkt aldus tegenstanders. Volgens Omtzigt is het onverstandig voor Malta om zich op deze manier te bemoeien met de opzet van het onderzoek omdat Malta hiermee haar ‘internationale reputatie nog verder kan schaden’.