Grapperhaus nam onvoldoende maatregelen om identiteit Politieagenten te beschermen

Minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid is in opspraak geraakt vanwege het feit dat Politieagenten thuis zijn opgezocht door radicale relschoppers, dat meldt NU.nl. Tijdens de protesten en rellen in onder meer Eindhoven heeft Grapperhaus onvoldoende maatregelen genomen om de identiteit van de Politieagenten en ME’ers te beschermen voor de detectives van de relschoppers. Er waren tientallen relschoppers aanwezig die de identiteiten van de Politieagenten probeerden te achterhalen met camera’s, maar de Minister lijkt zich niet bewust van dit feit en schuift het probleem af op internetbedrijven. 

In plaats van de hand in eigen boezem te steken stelt de demissionaire minister Grapperhaus dat het probleem wordt veroorzaakt door internetbedrijven. Volgens hem doen deze te weinig om de identiteit van de Politieagenten te beschermen.

Echter is het veel te eenvoudig om te concluderen dat sociale media de oorzaak zijn. Sterker nog, Grapperhaus laat hiermee de collega’s op zijn departement in de steek.

Diverse Politieagenten zouden na hun inzet tegen de coronarellen thuis zijn opgezocht door sommige relschoppers en zelfs zijn bedreigd. Dit had voorkomen kunnen worden.

In crisissituaties zoals tijdens rellen en grote onlusten is het van belang dat de identiteit van Politieagenten beter wordt beschermd en dat de Politie meer doet om onherkenbaar in beeld te komen. Dat is ook precies hetgeen Grapperhaus zou moeten bepleiten naar aanleiding van het nieuws.

In plaats daarvan legt Grapperhaus het probleem van het openbaren van de privé gegevens van Politieagenten neer bij internetbedrijven en lijkt hijzelf niet te willen bewegen in de juiste richting. Grapperhaus spreekt van ‘framing’ en keurt het gebeuren af, maar negeert volledig zijn eigen rol in het voorkomen van dergelijke issues.