Koning winter is provincie Groningen al binnengevallen

Al enkele dagen zoemt het van de geruchten dat er een strenge periode van vorst aanstaande is. In Groningen stad is daar nog weinig van te merken en waait er een stormachtige zuidoosten wind door de straten. Iets noordelijker in de provincie vriest het echter al en lijkt het koudefront toch echt deze kant op te komen. 

Terwijl het in Limburg nog vrij zacht is lijkt de winter in noord Nederland een eerste voet tussen de deur te hebben. Het KNMI geeft vanwege de barre weersverwachtingen code oranje af en waarschuwt voor hevige sneeuwval in de nacht van zaterdag op zondag. Op sommige plekken wordt tot wel 20 centimeter sneeuw verwacht. Als we de actuele beelden van Buienradar bekijken dan zien we duidelijk dat de temperatuur in het noorden nu snel aan het dalen is. Op sommige plekken zoals in het oosten van de provincie Groningen is de temperatuur tot onder het vriespunt gedaald.

Of koning winter doorzet en het daadwerkelijk zo ver komt als men voorspelt is nog afwachten. Eerst moet het koudefront dat boven Scandinavië ligt nog verder naar het zuiden drukken en de warmere lucht het land uitjagen. Dat is ook precies de reden waarom er zoveel sneeuw voorspelt is: dat valt meestal in de overgang van het ene weertype naar het andere.

Rijkswaterstaat heeft zich voorbereid op het extreme weer en staat komende dagen met duizenden medewerkers klaar om de Nederlandse infrastructuur te beschermen tegen een blokkade van koning winter.