Nederlanders forceren grote doorbraak in kunstmatige intelligentie

Nederlandse onderzoekers en ICT-experts hebben een significante doorbraak in de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie geforceerd. De onderzoekers van Holst Centre in Eindhoven en het Centrum Wiskunde & Informatica (CWI) ontwikkelden een nieuw algoritme waarmee de taak efficiëntie van neurale netwerken tot wel honderd keer energiezuiniger kan worden gerealiseerd. Hierdoor wordt het gebruik van neurale netwerken in AI-toepassingen goedkoper en kunnen in termijn meer organisaties gebruikmaken van dergelijke ICT-toepassingen, tegen lagere kosten dan voorheen.

Tot op heden was het energiegebruik van AI een groot probleem, maar door de resultaten van de Nederlandse onderzoekers is dit probleem in de toekomst wellicht verleden tijd. Onderzoeksleider Sander Bohté laat aan de pers weten wat het effect kan zijn van de gevonden resultaten:

“In combinatie zorgen deze doorbraken ervoor dat kunstmatige intelligentie meer dan duizend keer energiezuiniger wordt, vergeleken met ouderwetse neurale netwerken en een factor honderd energiezuiniger dan de beste hedendaagse neurale netwerken”

Waar men in neurale netwerken op dit moment werkt met een continue transmissie van signalen, daar hebben de Nederlandse onderzoekers het menselijk brein beter geïmiteerd en werken ze met ‘spikes’ ofwel niet-continue signalen. Dit was vooralsnog een uitdaging, maar de proof-of-concept lijkt geslaagd. Voordat de wiskundige modellen worden gebruikt heeft de ICT-hardware nog wel een upgrade nodig. Zo zijn er speciale computerchips in ontwikkeling die noodzakelijk zijn om deze vorm van signalen te gebruiken. Het is de verwachting dat deze volgend jaar beschikbaar zijn.