Zorgmedewerkers in verwarring door gebruikte formulering van corona testuitslag

Een zorgmedewerker meldde zich vandaag bij de Nieuwsframes redactie vanwege de verwarring die ontstaat door de wijze waarop corona testuitslagen worden gecommuniceerd naar geteste personen. De zorgmedewerker in kwestie liet weten dat “haar trainer negatief was getest op corona” en dat zij vanwege omgang met haar trainer zich “zorgen maakt dat zij ook met corona is besmet”.

In de zorg kampen medewerkers met de gevolgen van het corona virus.

Behalve extra voorzichtigheid met cliënten ontstaat wel degelijk verwarring over de betekenis van de corona testuitslagen, met name vanwege de gebruikte formuleringen bij het communiceren van de resultaten van het onderzoek.

Hierdoor maken sommige zorgmedewerkers zich zorgen of zij zijn besmet, terwijl de persoon met wie zij contact hadden juist ‘negatief was getest’. Echter is het zo dat iedereen met een ‘negatieve testuitslag’ dus waarschijnlijk niet is besmet met het virus. De testuitslag was in termen van gezondheid dus eigenlijk ‘positief’.

Ook werd aan de redactie gemeld dat anderen juist denken dat ‘positief getest’ betekent dat iemand ‘niet is besmet met het coronavirus’ en dat een ‘positieve testuitslag’ dus ook positief is voor de gezondheid. Echter is het dus net omgekeerd.

Het zou daarom goed zijn als de betrokken organisaties erop letten dat de gebruikte formuleringen bij het communiceren van de corona testuitslagen geen verwarring zaaien.