Video: Europresident Charles Michel liet Von der Leyen stikken tijdens bezoek aan Erdoğan

Vandaag wachtte in Ankara een zure verassing voor de voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen. Samen met de Europese president, Charles Michel, bezocht zij de Turkse president Erdoğan in de Turkse hoofdstad. Om onduidelijke redenen had Erdoğan echter geen stoeltje gerealiseerd voor Von der Leyen. Dit leverde de Turkse president veel kritiek op sociale media, maar eigenlijk was het vooral opmerkelijk dat de Belgische Charles Michel de door Erdoğan gecreëerde situatie voor lief nam. De voorzitter van de Europese Raad liet de situatie aan zich voorbijgaan en nam snel plaats naast de Turkse president, terwijl zijn vrouwelijke collega hierdoor buiten het gesprek viel. De Belgische Michel kwam als een man, maar ging daarna naar huis als het schoothondje van de Turkse president. Doordat Michel Von der Leyen liet stikken straalde het geheel slecht af op de Europese eenheid en inzet voor emancipatie en vrouwenrechten.

Een opmerkelijke situatie die geen enkele eensgezindheid vanuit de Europese zijde uitstraalt in Ankara vandaag. Toen het erop aankwam nam Charles Michel het niet op voor Ursula von der Leyen en weigerde hij zelfs de Turkse president voor het blok te zetten om een stoel voor de voorzitter van de Europese Commissie te regelen. Nee, in plaats daarvan ging Michel als schoothondje naast Erdoğan zitten en liet hij Von der Leyen stikken. Michel had er beter aan gedaan om het bezoek alleen te brengen, of wanneer was afgesproken met drie personen te vergaderen, te eisen dat ook Von der Leyen een stoel kreeg. Dat laatste bleef echter uit en Michel nam rustig plaats naast de Turkse president alsof het script netjes werd gevolgd.

Door dergelijke beelden presenteert de Europese Unie zich niet sterk. Veel beter zou het zijn geweest als Von der Leyen niet aanwezig was bij het bezoek, om daarmee dergelijke pijnlijkheden te voorkomen. Een andere mogelijkheid zou zijn dat Michel de Turkse president voor het blok zou zetten, maar daarvoor kon hij de moed niet verzamelen. Hierdoor komt de Europese Unie zwak over en dat is slecht voor de geopolitieke positie van Brussel. De ogenschijnlijke vernedering had dan ook eenvoudig voorkomen kunnen worden door Von der Leyen thuis te laten. Turkije reageerde ondertussen op de zaak en stelt dat het logisch is dat alleen de staatshoofden een stoel toegewezen kregen. Daarom is het ook zo vreemd dat president Michel de situatie niet beter had aangepakt om daarmee een pijnlijke situatie voor Von der Leyen te voorkomen.