Koreaanse Centrale Bank lanceert in 2021 eigen digitale cryptocurrency

In 2021 zal de Koreaanse Centrale Bank na het doen van een tweejarig onderzoek een eigen digitale cryptocurrency lanceren om daarmee het concept binnen het geldsysteem te testen. Met de zogeheten CBDC worden ook diverse ‘monetaire transactiemodellen getest’ alvorens het systeem daadwerkelijk live kan gaan. De Koreaanse bank deed het onderzoek tevens met het doel om te achterhalen of een digitale munt cashbetalingen voorgoed kan vervangen. 

“Wij ontwikkelen een virtuele omgeving met behulp van de blockchain technologie en testen of onze cryptocurrency kan worden gebruikt voor het afhandelen van monetaire transacties in de realiteit.” zo liet een medewerker van de Bank van Korea weten aan de Korea Times. “De zogeheten CBDC wordt gelanceerd om de prestaties van dit geldsysteem onder diverse scenario’s te testen”.

De test wordt op dit moment niet in samenwerking met commerciële partijen uitgevoerd, maar wordt intern afgehandeld. Aanleiding voor de hernieuwde spoed van de Koreanen is de COVID19 crisis, waardoor steeds meer transacties digitaal worden uitgevoerd en cash in Korea minder populair is dan vroeger.

Ook de Chinese Volksbank, Amerikaanse Federale Reserve en Europese Centrale Bank experimenteren op het moment met de technologie.