Peilingen! Matteo Salvini’s Lega Nord wint weer zetel in Italië

De partij van de voormalige Italiaanse Minister van Binnenlandse Zaken, Matteo Salvini, scoort ook deze week weer goed in de Italiaanse peilingen. Afgelopen maand won de partij van Salvini ook al aan populariteit. Ondanks de ophef die ontstond naar aanleiding van zogenoemde ‘LGBTQ+ onvriendelijke uitspraken’ van Salvini, hebben de Italiaanse kiezers hun trek voor Lega Nord nog niet verloren. Hieronder zijn de resultaten van de SWG peiling te zien. Lega Nord blijft de populairste partij van het land.

Zoals te zien is op de bovenstaande afbeelding heeft Lega Nord weer aan populariteit gewonnen ondanks de grote uitdagingen waar de politiek in Italië voor staat. Het is des te meer een verassing omdat in afgelopen zomer weer eens ophef ontstond naar aanleiding van uitspraken van Salvini.

Afgelopen zomer kwam het geweld tegen mensen vanwege hun seksuele geaardheid (LGBTQ+) weer eens ter sprake in het Italiaans maatschappelijk debat en Lega Nord kreeg flinke kritiek op hun afwijzende houding tegenover een nieuwe wet die wordt ingediend door Alessandro Zan.

Deze wet zou discriminatie tegen homoseksuelen moeten voorkomen, maar Salvini was skeptisch. De voormalige minister liet aan de pers weten dat hij elke vorm van geweld afkeurt en dat het daarom onnodig is een ‘speciale wet te ontwikkelen’ voor deze minderheidsgroep. Salvini: “De ene mishandeling is niet ernstiger dan de andere. Daarom kunnen we op dit moment net zo goed een wet ontwikkelen tegen heterofobie, want eigenlijk maakt het helemaal niets uit of ik word geslagen of iemand anders.”

Daarmee doelde Salvini op de al bestaande wetgeving in Italië die homo- en transseksuelen volgens hem voldoende bescherming bieden. Daarnaast is mishandeling en anti-discriminatie reeds in de wet van het land verankerd. ‘Nog meer woorden voegen niets toe aan die realiteit’ riepen tegenstanders. Italië legaliseerde in 2016 nog het homohuwelijk, toch vindt er nog wel geweld plaats tegen mensen vanwege hun seksuele geaardheid. Of daarvoor een speciale wet moet komen? “Nee”, aldus de leider van Lega Nord.