Zuid-Afrikaanse boeren protesteren na moord op jonge boer Brendin Horner

In Zuid-Afrika zijn boeren in woede ontstoken na de wrede moord op een jonge boer genaamd Brendin Horner. Gisteren vond een protest plaats vanwege de moord in het dorpje Senekal, waarbij boeren de Zuid-Afrikaanse regering opriepen om de ‘racistische moorden tegen boeren te stoppen’. Tegenstanders van het protest riepen op hun beurt de autoriteiten op om de ‘illegale betogingen’ te stoppen.

Zuid Afrika kampt met ernstige problemen. Zo is de werkloosheid hoger dan 20% en wordt het hard geraakt door de COVID19 crisis. Ook verliest de Afrikaanse Rand, de munteenheid, steeds meer waarde tegenover de Amerikaanse Dollar en Euromunt, waardoor het importeren van goederen steeds duurder wordt en de verarmde bevolking moeilijk kan rondkomen.

Daarnaast zijn er dus nog steeds spanningen tussen de diverse bevolkingsgroepen en staat regeringspartij ANC voor het  ‘onteigenen van landgoederen zonder compensatie’, waardoor de partijen zich in ‘politieke loopgraven’ bevinden. Voor de moord op Horner werden twee verdachten aangehouden van 32 en 43 jaar oud. De politie laat het volgende weten over de verdachten:

“Bloedbevlekte klere en skoene is gevind en sal vir forensiese toetse gestuur word. Die twee mans is glo veediewe en die oorledene het hulle moontlik  op daardie nootlottige dag gesien”.