Kim Jong-un wil Noord-Koreaanse economie aanjagen met hulp leger

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-Un ziet met lede ogen aan hoe zijn land vastloopt. Een combinatie van factoren is hieraan debet, waaronder een autarkisch economisch beleid en internationale economische sancties tegen het land, waardoor het geen handel kan drijven. Noord-Koreanen worden hierdoor ook regelmatig door hongersnoden getroffen. Toch ziet de regering weinig in conventionele manieren om de economie aan te jagen, zoals een versoepeld buitenlandbeleid of het investeren in de productie van consumptiegoederen. In plaats daarvan willen de Noord-Koreanen leider juist meer investeren in het leger, dat meldt de Korean Herald. Zij zien ook een cruciale rol voor het leger in de wederopbouw van het land.

In januari gaf de dictator nog toe dat de economische groei in het land tegen viel en dat zijn eerdere 5-jarenplannen minder succesvol waren dan gehoopt. De regering roept nu de bevolking op om “samen met het leger” de economie te hernieuwen om daarmee “een gevecht in de socialistische strijd te winnen”, zo liet de spreekbuis van de communistische partij, Rodong Sinmun weten. Het leger werd afgelopen jaar al vaak ingezet in de bestrijding van diverse natuurrampen en krijgt nu dus weer een cruciale rol toebedeeld vanuit Pyongyang, de hoofdstad van het land.

Door de coronacrisis en internationale sancties zit de economie van het land echter volledig in het slop. Wel krijgt Noord-Korea het voor elkaar om ieder jaar nieuwe wapensystemen te produceren. Zoals de nieuwe middellange afstandsraketten ‘Hwasong 15’.