Gert-Jan Seegers geschrokken van seksistische haat tegen Sigrid Kaag

Gert-Jan Seegers is geschrokken van de online haat die D66-lijsttrekker Sigrid Kaag in de recente dagen over zich heen kreeg, dat liet hij zojuist weten in gesprek met de NOS. Op sociale media, met name Twitter, ontving Kaag in de afgelopen weken duizenden seksistische haatberichten. Kaag gaat natuurlijk onverdroten voort, maar Gert-Jan Seegers van ChristenUnie vind het onacceptabel dat vrouwen als Kaag vanwege hun vrouw-zijn worden bedreigd. Volgens Seegers schrikken zulke berichten vrouwen af om in de toekomst publieke functies uit te oefenen. Ook ging Seegers in op zijn partijstandpunten en het mislukken van het verhogen van het salaris van zorgpersoneel. 

In de sessie met de NOS liet Seegers verder weten geen partijen bij voorbaat uit te sluiten voor het vormen van een coalitie. “Dat is ook gek voor een partij met vijf zetels, straks misschien zeven” liet de ChristenUnie voorman weten. Momenteel doet de partij het als enige regeringspartij enorm goed in de peilingen, maar of dit betekent dat de partij wederom in de regering komt is natuurlijk afwachten en hangt ervan af “of men een beroep op ons doet”.

“PR-technisch hebben we onwijs verloren” – Gert-Jan Seegers

ChristenUnie binnen het politieke spectrum

Op de vraag waar ChristenUnie zich in het spectrum bevindt in vergelijking met andere christelijke partijen zoals SGP en het CDA liet Seegers weten dat hij met de PvdA wel kan “werken aan een rechtvaardiger arbeidsmarkt”, waarmee direct duidelijk wordt dat ChristenUnie een aantal sociale standpunten heeft en dus als een midden-linkse christenpartij kan worden gezien.

Geen gedwongen vaccinatie

Natuurlijk kwam ook de corona situatie en het vaccinatieprogramma ter sprake tijdens het gesprek met de NOS. Seegers ziet er weinig in om een vaccinatiebewijs als ‘ticket naar de vrije samenleving’ in te zetten. De partij vindt zo’n bewijs te ver gaan en vindt dat vaccinatie vrijwillig moet zijn. ChristenUnie is daarom kritisch op het idee om binnenkort een vaccinatiebewijs in te voeren. “Met het oog op vrijheid is het belangrijk om vaccinatie niet als enige ticket naar een vrije samenleving te zien” zei Seegers.

Zorgpersoneel

Voor ChristenUnie is de zorg een belangrijk onderwerp, maar heeft ze op dat onderwerp afgelopen jaar weinig kunnen laten zien. Toen zorgmedewerkers in de zomer van 2020 een bonus toebedeeld zouden krijgen liep het uiteindelijk spaak op ChristenUnie. De partij pleitte voor meer salaris, maar dit is niet gerealiseerd. Dat het destijds niet lukte ziet Seegers als een PR-drama. Toch is het standpunt om zorgpersoneel beter te waarderen onveranderd. De partij wil betere arbeidsomstandigheden voor mensen in de zorg, meer zeggenschap, beter salaris en meer werkplezier. Maar iedereen meer salaris geven zit er niet in: “Als Sinterklaas generiek geld rondstrooien is niet rechtvaardig” liet Seegers weten. Hij wil dat het zorgpersoneel een beter salaris krijgt, maar dat medisch specialisten in loondienst gaan en juist minder gaan verdienen.

Populair ondanks kabinetsdeelname

ChristenUnie is populairder dan tijdens de vorige Tweede Kamverkiezingen in 2017, ten minste als we de peilingen mogen geloven. Terwijl CDA en VVD op een verlies afstevenen en ook D66 het niet goed doet, is ChristenUnie de enige regeringspartij die kan uitzien naar een overwinning. Wellicht kan dit worden verklaard vanuit het feit dat ChristenUnie ‘de meest linkse’ partij in het kabinet is en de meest sociaaldemocratische standpunten heeft van de vier regeringspartijen.