Kim Jong Un toont zaterdag mogelijke nieuwe raketten

De grote leider van Noord-Korea, Kim Jong Un, mag zich verheugen dat aankomende zaterdag een grote militaire parade ‘ter ere van het succes van de natie’ mag plaatsvinden. De Zuid-Koreanen berichtten er vandaag over. Volgens het zuidelijke Ministerie van Koreaanse eenheid is het goed mogelijk dat Noord-Korea dan ook nieuwe raketten laat zien om het lustrum extra kracht bij te zetten. Omdat Pyongyang dit jaar dus een lustrum viert, is de militaire parade het hoogtepunt van het jaar. 

Noord-Korea viert dit weekend het 75e jubileum van ‘de partij’ en het is goed mogelijk dat daarom ‘nieuwe strategische wapens’ zullen worden getoond door Pyongyang, waarbij men dan moet denken aan raketten die behoren tot de categorie ‘intercontinentaal’ en projectielen die geschikt zijn om af te vuren vanuit onderzeeërs. Dit vertoon van militaire macht staat dan natuurlijk in schil contrast met de andere maatschappelijke prestaties van Noord-Korea.

Haar economie loopt jaren achter op die van Seoul en Kim Jong Un zou vooral bezig zijn “de staat te stabiliseren onder de negatieve gevolgen van hevige stormen, het coronavirus en het realiseren van eenheid in ‘de partij’ zo lezen we in de media in het zuidelijke Seoul.

Zuid-Korea verwacht overigens dat de relatie met Noord-Korea, waarover veel gezegd kan worden, mogelijk weldra zal veranderen in de toekomst. Zo stelt het Zuid-Koreaanse Ministerie van Eenheid het volgende over de diplomatieke betrekkingen tussen de twee landen:

“Wij verwachten dat het Noorden haar strategische positie zou kunnen gaan verkennen met Zuid-Korea en de Verenigde Staten.”

Wat die verkenning van de Noord-Koreaanse ‘strategische positie’ precies inhoudt is onbekend, maar in Seoul verwachten ze dat nieuwe wapens van de noorderlingen de hefboom zijn voor het herscheppen van de relatie tussen de VS en Zuid-Korea.

De militaire parade waarin de nieuwe wapens getoond worden is natuurlijk live te volgen op de Noordkoreaanse staatstelevisie.