‘Volstrekt onlogisch hoe kabinet communiceert over versoepelingen’

Het kabinet was gisteren voorzichtig positief over de corona situatie en sprak voorzichtig over het versoepelingen van de maatregelen. Een aantal maatregelen zijn reeds losgelaten en er is iets meer lucht voor de samenleving gekomen. Het kabinet schetste gisteravond perspectief en eerder deze week liet minister De Jonge ook al weten vooruit te zien naar een ‘vrij normale zomer’. Maar als we kijken naar de besmettingscijfers en de reeds ingevoerde maatregelen over het afgelopen jaar, dan is de toon van het kabinet onlogisch en blijkt nu dat het helemaal niet gaat om het aantal besmettingen, maar om de vaccinatiegraad, via NOS

Ook communicatiewetenschappers viel het positivisme van het kabinet op. Mijn oud-docent en tevens emeritushoogleraar Carel Jansen (RUG) liet aan de NOS weten dat het logisch is dat het kabinet voorzichtig positief communiceert over corona: “De vaccins zijn er nu. Daarom worden verbeteringen voor de zomer opeens heel reëel. Hiervoor waren er toch nog veel mitsen en maren”. De premier trapte gisteravond direct af met het benoemen van het belang van vaccins als ‘weg naar versoepelingen’: “Als de verwachting uitkomt, dat aan het begin van de zomer iedereen in ons land, die dat wil, minstens een keer is gevaccineerd, dan is dat het moment dat we eindelijk weer grote stappen kunnen zetten”. Blijkbaar is het kabinet dus nu van mening dat niet de coronabesmettingscijfers maar het uitrollen van het vaccin de belangrijkste metric is waarop zij stuurt. Dat is opmerkelijk want eerder waren het aantal dagelijkse besmettingen nog de belangrijkste metric, en niet de vaccinatiegraad.

“Ondanks de maatregelen werden alle besmettingsrecords gebroken.”

Onlogisch hoe kabinet communiceert

In oktober 2020 zaten we qua dagelijkse coronabesmettingen ongeveer op hetzelfde niveau als nu op 9 maart maart 2021. Destijds in oktober was er enige paniek waarneembaar bij het kabinet. Met ~4.500 besmettingen per dag in de periode van begin tot midden oktober 2020 was het volgens het kabinet noodzakelijk om allerlei nieuwe maatregelen in te voeren om de verspreiding van het virus te voorkomen. Wat volgde waren steeds strengere maatregelen, een mondkapjesplicht en meer besmettingen. Ondanks de maatregelen werden alle besmettingsrecords gebroken.

Nu enkele maanden later zijn we eigenlijk weer terug naar af en in de situatie van medio oktober 2020, dat was de periode dat het kabinet in paniek raakte en de samenleving op slot gooide. Terwijl het aantal besmettingen op dit moment dus net zo hoog ligt, communiceert het kabinet ineens veel positiever. Ja, het aantal besmettingen is minder hoog dan in december 2020, maar als dezelfde besmettingsgraad enkele maanden eerder nog voldoende was voor het instellen van nieuwe maatregelen, hoe kan men dan nu ineens versoepelen en zo positief zijn? De logica ontbreekt.

Makkelijk scoren

Dat het kabinet positief communiceert en versoepelt is natuurlijk geweldig als je tegen lockdownmaatregelen bent, maar het is wel volstrekt onlogisch. Het wordt pas echt bizar als we de cijfers van maart 2020 erbij pakken en de handelswijze van het kabinet destijds vergelijken met de persconferentie van gisteravond. Destijds in maart 2020 waren er zo’n 200 dagelijkse nieuwe gevallen van corona en dat niveau van besmettingscijfers was destijds ruimschoots voldoende om persconferenties te geven en  maatregelen in te stellen. Ook toen liet het kabinet weten “dat we er nog lang niet zijn” en dat “strenge maatregelen nodig zijn”. Zo werd in maart 2020 de anderhalve meter regel ingevoerd en werden mondkapjes in het OV verplicht. Later volgden nog meer maatregelen. Dat was de zogenaamde ‘intelligente lockdown’, waarvoor enkele honderden besmettingen per dag reeds voldoende aanleiding bleken. Voor het kabinet dan.

Hoe kan het kabinet dan nu -met meer dan 4.500 besmettingen per dag- zoveel positiever zijn?

Geen beleid, maar politiek

Waarschijnlijk wordt het kabinet ingegeven door politieke redenen. Immers ligt het aantal nieuwe dagelijkse besmettingen nog steeds zeer hoog. Als je dan al van mening bent dat het corona virus moet worden ingedamd middels dergelijke maatregelen, zoals het kabinet altijd van mening was, dan is het versoepelen van de maatregelen deze maand onlogisch. Toch zijn kappers open en worden er proeven gedaan met snel test-evenementen.

Terwijl het kabinet in het voorjaar van 2020 enkele honderden besmettingen voldoende vond om de bevolking te waarschuwen, daar zijn duizenden besmettingen per dag een jaar later voldoende aanleiding voor het bespreken van versoepelingen. Er is dan wel een vaccin, zoals Carel Jansen al benoemt tegenover de NOS, maar slechts een minderheid van de Nederlanders heeft een prik ontvangen.

Het lijkt er daarom sterk op dat het kabinet slechts versoepelt omdat de onrust en onvrede onder de bevolking over het coronabeleid steeds groter wordt. Zo neemt de steun voor allerlei maatregelen af. En zagen we afgelopen weken duizenden mensen demonstreren in Amsterdam. Als we de beleidskeuzes van het kabinet uit het verleden in ogenschouw nemen, gecombineerd met de besmettingscijfers, dan kan ik niet anders dan concluderen dat de communicatie vanuit het kabinet is ingegeven door politieke redenen.