Britse variant coronavirus blijkt gevaarlijker dan ‘gewone corona’

Al enige tijd gaan er geruchten over een nieuwe variant van het coronavirus, de zogenaamde Britse editie. Deze zou besmettelijker zijn, maar nu blijkt uit een studie dat de Britse variant ook dodelijker is dan de oude variant van het virus. Het duurde even voordat onderzoekers een betrouwbare steekproef konden samenstellen omdat de Britse variant pas recentelijk boven water kwam, maar dit is is hen gelukt. Uit de studie blijkt dat deze nieuwe variant afhankelijk van diverse factoren zoals leeftijd of onderliggende aandoeningen 30% – 104% vaker leidt tot sterven. Daarmee kan de IFR van de Britse variant van het virus tot 2,65% oplopen. 

De huidige IFR van het coronavirus wordt door het RIVM geschat op 1 tot 1,3%. Dit betekent dat uit de verzamelde data blijkt dat zo’n 1% tot 1,3% van de mensen die besmet raakt daadwerkelijk overlijdt aan de gevolgen van COVID19. Dit getal is een schatting en ook afhankelijk van allerlei variabelen. Zo zijn jongeren veel minder kwetsbaar voor het virus en ligt de IFR voor hen heel erg laag. Voor ouderen, met name degene met onderliggende aandoeningen, kan de IFR zelfs iets hoger liggen. Ook zijn er factoren die buiten de patiënt om een impact hebben op de IFR, zoals nieuwe behandelmethoden, die de IFR op termijn verder kan verlagen doordat nieuwe behandelmethoden meer mensen redden.

Het RIVM verwacht dat de Britse variant nog verder zal oprukken en dat er in april nog een volgende -wellicht grotere- golf van coronabesmettingen over het land kan rollen. De oude variant lijkt dan wel in kracht af te nemen en het reproductiegetal (hoe snel het virus zich verspreidt) ligt ondertussen onder 1.0, maar de Britse variant rukt nu snel op omdat de reproductiewaarde van deze variant nog wel boven de 1.0 ligt. Het is daarom ook de verwachting dat in april de Britse variant het meest dominant wordt in Nederland.

Ondanks dat de Britse variant gevaarlijker is dan de ‘oude variant’ die uit China kwam overwaaien, benadrukken de Britse onderzoekers van de Universiteit van Exeter dat de kans op overlijden na een besmetting met de Britse variant klein blijft.