Euromunt wint weer aan waarde tegenover Amerikaanse dollar

De Euromunt heeft de handelsweek positief afgesloten nadat de munt een week eerder nog flink moest inleveren tegenover de Amerikaanse dollar. De sterker wordende Euro gaat in Frankfurt, waar de Europese Centrale Bank gevestigd is, ook gepaard met enige zorgen over het exportvolume. Door de hogere wisselkoers zijn Europese producten duurder, iets dat mogelijk schadelijk kan zijn voor de export op de langere termijn. De Euro noteerde gisteren 1.18 tegenover de dollar. Voor nu lijkt deze stijging vooral een corrigerende beweging terug naar het niveau van 1.25, nadat de Euromunt jarenlang aan waarde verloor.

Op 25 september jongstleden bereikte de Euromunt haar recente dieptepunt en noteerde die week zo rond de 1.16 Amerikaanse dollars. Maar de afgelopen dagen kwam de Euromunt sterk terug, zoals hieronder te zien is.  De sterker wordende Euro wordt gerelateerd aan andere macro-economische factoren. Zo kwam afgelopen maand het nieuws naar buiten dat de inflatie lager was dan gedacht en dat de producentenprijzen in Duitsland waren gedaald.


Als het technische beeld van de Euromunt blijft zoals hij is dan lijkt het erop dat de Euromunt nog verder kan stijgende in de komende maanden. Aangezien de Amerikaanse overheid enorme stimulusprogramma’s heeft opgezet ter ondersteuning van de Amerikaans economie, ligt een sterkere Euromunt in het verlengde daarvan, omdat de Europese minder omvangrijk zijn.

Volgens valuta analist Ranko Berich wordt in Europa pas een nieuw steunpakket aangemaakt als het echt niet anders kan. Deze perceptieverschillen tussen de Amerikaanse en Europese centrale banken leidt er nu dus toe dat de Euromunt aan kracht wint:

“De keuze voor meer stimuleringsmaatregelen zal afhangen van dramatische veranderingen in de economische outlook waarbij elke neerwaartse bijstelling de kans op aanvullende verruimingsmaatregelen vergroot”.