Rusland medieert in staakt het vuren tussen Armenië en Azerbeidzjan

Rusland is erin geslaagd om de twee strijdende partijen Armenië en Azerbeidzjan tot een wapenstilstand te laten komen, dat laat de Russische minister van Buitenlandse zaken, Sergei Lavrov, weten aan de pers. De partijen zien het ‘staakt het vuren’ om 12.00 uur vanmiddag ingaan, en deze fase volgt op een urenlange besprekingen tussen de twee partijen en Moskou. In de regio van Nagorno-Karabakh wordt sinds enkele weken zwaar gevochten tussen de twee belegeranten met tientallen burgerslachtoffers tot gevolg. 

Het staakt het vuren wordt ook gesteund vanuit het Internationale Rode Kruis en gebruikt voor de uitruil van gevangen, gewonden te verzorgen en het veiligstellen van burgers. De wapenstilstand werd dus vanuit humanitaire overwegingen afgekondigd.

Een Russische diplomaat liet tevens weten dat de twee partijen een duurzaam overleg willen beginnen over de territoriale kwestie van Nagorno-Karabakh, dat op dit moment onderdeel is van Azerbeidzjan, maar waar Armeense rebellen middels geweld een autonome staat proberen te realiseren. In de Tweede Kamer werd een motie van DENK hierover verworpen. In die motie werd het kabinet opgeroepen om uit te spreken dat de Armeense bemoeienissen in de binnenlandse zaken van Baku ‘illegaal’ zijn. De president van Azerbeidzjan, Ilham Aliyev, laat weten dat het geen teken van zwakte is dat Baku het staak het vuren steunt, maar dat het gaat om ‘een laatste kans is voor Armenië’ om ‘te het conflict vreedzaam op te lossen’:

“Wij geven Armenië nog een kans om het conflict op een vreedzame manier op te lossen. het is hun laatste kans.”

Gisteren liepen de gevechten nog hoog op en vielen burgerslachtoffer. Ook zouden 70.000 mensen zijn ontheemd door de gevechten in Nagorno-Karabakh.