Video: Jesse Klaver is “helemaal klaar met corona” tijdens de GroenLinks campagne kick-off

GroenLinks-leider Jesse Klaver was vandaag gespreksleider tijdens de GroenLinks campagne kick-off voor de Tweede Kamerverkiezingen van maart 2021. Tijdens de online sessie belden tientallen mensen in om vragen te stellen aan Klaver en met hem het gesprek aan te gaan. Klaver begrijpt overigens goed dat ook zijn kiezers ‘klaar zijn met de coronamaatregelen’ en reageerde instemmend op een opmerking van Mart die stelde dat ‘mensen moeite hebben opnieuw thuis te werken’. Klaver reageerde kortaf met: “ik ben helemaal klaar met corona”.

De online kick-off van GroenLinks verliep technisch gezien vlekkeloos en de partij had de techniek goed onder de knie. Tijdens de sessie konden jongeren inbellen en werd de campagne ‘op afstand’ afgetrapt met een aantal standpunten. Daarbij spraken ook een aantal jongeren, die door de partij ‘online campaigners‘ worden genoemd. Zij voeren gezamenlijk in een groepje opdrachten uit voor de komende campagne. “Bijvoorbeeld om met vrienden in gesprek te gaan over de gevolgen van klimaatverandering”, zo liet een meisje weten.

Klaver moet zich ongetwijfeld ergeren aan de berichtgeving van de Volkskrant, die de standpunten van GroenLinks nu framet als zijnde ‘links’. Dat is natuurlijk vreemd. Zo is het doodnormaal om subsidies te geven aan miljonairs, dat is ‘niet links’, immers doet de VVD dat ook, maar zodra een politicus een subsidie wil geven aan iemand die geen miljonair is, dan is die politicus plotseling wel weer ‘links’.

Vreemd.

Zelf heeft Klaver ogenschijnlijk heel erg weinig op met de termen ‘links’ en ‘rechts’, als het bijvoorbeeld op antiracisme in de samenleving aankomt, zegt het Kamerlid dat antiracisme niet een ‘links’ of ‘rechts’ punt is, maar dat het gaat om mensen en mensenrechten. Namelijk, het recht om jezelf te zijn, zonder te worden beoordeeld op basis van je huidskleur of afkomst. Dat is inderdaad niet links of rechts, maar staat vermeld als een mensenrecht in de Grondwet en ook in diverse conventies van de Verenigde Naties en de Europese Conventie over Mensenrechten. Inderdaad niet links of rechts, maar een mensenrecht.

Bijzonder vreemd dat de Volkskrant dergelijke punten als ‘links’ wil wegzetten, te meer omdat het onduidelijk is wat het woord ‘links’ nu precies betekent