NOS erkent jarenlange onjuiste berichtgeving over Wikileaks oprichter Julian Assange

De NOS schreef in afgelopen jaren meermaals over Julian Assange, de bekende Wikileaks oprichter wiens leven volledig is verwoest door het openbaar maken van mensenrechtenschendingen en de lastercampagne die daarna werd georganiseerd. Zo berichten diverse media jarenlang dat de Wikileaks oprichter in Zweden zou zijn aangeklaagd vanwege verkrachting, maar dit blijkt nu onjuist. 

De NOS rectificeerde vrijdag een groot aantal artikelen over Assange en liet weten dat er wel een beschuldiging van verkrachting bestaat en dat het Openbaar Ministerie in Zweden deze heeft ook onderzocht, maar dat het OM in Zweden Assange nooit heeft aangeklaagd en vervolgd. Hieronder ziet u een screenshot van het herstelbericht van de NOS en een link naar de rectificatie. Het zal echter lang duren voordat de naam van Assange weer in ere is hersteld omdat het in deze om berichtgevingen gaat van 2015 tot 2020.

NOS geeft indirect lastercampagne tegen Julian Assange toe

Bron: NOS

Kritiek van Chomsky

Volgens professor Chomsky van MIT worden journalisten als Assange keer op keer de mond gesnoerd via onethische praktijken en lastercampagnes. Chomsky stelt dat de arrestaties van Jullian Assange ‘een schandaal’ zijn en ziet het gebeuren als ‘een intergouvernementele opzet om journalisten het zwijgen op te leggen’. Ofwel: een  samenwerking tussen bevriende overheden en veiligheidsdiensten om journalisten de mond te snoeren.

Tevens stelt Chomsky over de zaak dat Wikileaks informatie publiceert ‘die burgers verdienen te weten’ terwijl de ‘machthebbers proberen te voorkomen dat burgers worden geïnformeerd’. De taalkundige stelt verder dat de arrestatie van Assange geen uitzondering, maar de regel is: ‘dit patroon herhaalt zich keer op keer’ zegt hij. Het openbaren van gegevens waaruit blijkt dat bepaalde personen of organisaties mensenrechtenschendingen begaan zou geen misdaad mogen zijn stelt de professor.

Zo zien de machthebbers, die hun tentakels over de wereld uitspreiden, het natuurlijk niet. Maar, wie zijn dan ‘de machthebbers’ in deze specifieke context van Assange en Wikileaks? Dat zijn de lieden van ‘het netwerk’ binnen de diverse Ministeries van Buitenlandse Zaken in Westerse landen die illegale oorlogen en mensenrechtenschendingen proberen te verhullen en de bronnen van de aanklacht tegen hen proberen te verguizen. Vaak wordt het defensieve NAVO-bondgenootschap misbruikt om dergelijke aanvallen uit te voeren.

Wie deze machthebbers zijn is echter vaak onbekend, wat het oplossen van de mensenrechtenschendingen die de Wikileaks oprichter openbaar maakte aanzienlijk bemoeilijkt. De ironie wil blijkbaar dat nog niet al te lang geleden de Politie in Den Haag per abuis een spandoek op haar gevel hing met de tekst ‘NOS = fake news’ en dat de NOS steeds vaker wordt gezien als een propagandazender door delen van de bevolking. Herstelberichten zoals deze over Assange maken dit beeld nog sterker.