Het Witte Huis publiceerde zojuist een bericht op Twitter waarin werd gemeld dat de situatie in het Midden-Oosten onder het leiderschap van president Trump stabiliseert. Volgens het Witte Huis is de Amerikaanse president erin geslaagd de dreiging van ISIS te neutraliseren. Daarnaast is het een ook feit dat Trump geen nieuwe oorlogen heeft gevoerd zoals zijn Republikeinse voorganger, George W. Bush, wel twee begon, te weten in Afghanistan en Irak.

 

Op 11 september dit jaar herdenken de Amerikanen niet alleen de aanslagen op het World Trade Center, maar komt het Witte Huis ook met een verklaring over de situatie in het Midden-Oosten.

De twee fenomenen hebben een relatie met elkaar. De shock van de aanslagen van 11 september 2001 was voor veel Amerikanen ‘de druppel die de emmer deed overlopen’, waarna de oorlogen in Irak en Afghanistan op steun konden rekenen van de Ameriakanse bevolking.

Nu, ruim 19 jaar later, is de stof van het oorlogsgeweld ingedaald en kijken de Amerikanen en  het Midden-Oosten weer vooruit. In de afgelopen maanden is tevens grote vooruitgang geboekt in de betrekkingen tussen de Amerikanen en diverse partners in de regio.