Man stort in grot tijdens coronafeest voorbereidingen, inzet traumahelikopter noodzakelijk

Een jongeman is gisteren tijdens de voorbereidingen van een illegaal coronafeest in een Limburgse mergelgroeve meters naar beneden gevallen, dat meldt de Limburger. Dit voorval deed zich voor tijdens de voorbereidingen van een coronafeest dat in de Bronsdaelgroeve in Geulhem zou plaatsvinden. Volgens de Politie maakte de man een val van meer dan tien meter, maar overleefde hij het voorval wel. Een traumahelikopter werd vervolgens ingezet om de man op tijd naar het ziekenhuis te bewegen.

De Limburger meldt dat de Politie denkt dat er op het moment van het ongeluk nog geen feest gaande was in de grot. De man zou op een onachtzaam moment zijn uitgegleden en zijn gevallen.

In Limburg zijn momenteel nog honderden gevaarlijke tunnels en oude mijngrachten toegankelijk, waar men na het passeren van hekwerken doorheen kan wandelen. Soms loopt dat dus ook fout af, zoals gisteravond in Geulhem. Er zou sprake zijn van een ‘inbraakgolf’ in de Limburgse groeven en de organisatie ‘Het Limburgs Landschap’ meldt tegenwoordig illegale grotbezoeken ‘aan de lopende band’. De organisatie denkt dat mensen vaker de grotten bezoeken omdat men zich tijdens de coronacrisis verveelt en daarom afleiding zoeken in de natuur.

Het illegaal binnendringen van de Limburgse grotten is doodeenvoudig. Vaak zijn deze slechts afgeschermd met wat prikkeldraad of kleine houten hekjes. Volgens Het Limburgse Land is het binnendringen ‘zonder gids’ echter ‘levensgevaarlijk’ en daarom af te raden. Voornamelijk omdat je in het donker amper kunt zien. Ook als je gebruik maakt van een zaklamp zie je relatief weinig en is vallen, uitglijden of erger vrij eenvoudig.