Premier Rutte spreekt bevolking moed in vanwege verlengde lockdown “samen komen we hier uit”

Het is definitief: het kabinet heeft de lockdownmaatregelen tegen het coronavirus verlengd tot en met 9 februari. Het kabinet ziet nog steeds ‘te hoge besmettingscijfers’ en herhaalde met klem dat Nederlanders zich aan de maatregelen moeten houden. Ook riep premier Rutte op om niet buiten Nederland te reizen en “tot en met maart” in het binnenland te blijven. Ook de verspreiding van de nieuwe ‘Britse variant’van het coronavirus, dat besmettelijker is, baart het kabinet zorgen. 

Wel is het kabinet voorzichtig positief over het aantal bemsettingen van de afgelopen twee weken. Die zijn namelijk net iets lager dan in de vergelijkbare periode in december 2020. Daarmee lijken de lockdownmaatregelen, die vanaf medio december gelden, wel degelijk een effect te sorteren. Van een avondklok is vooralsnog geen sprake, al gingen er wel geruchten dat ook dat ‘paardenmiddel’ mogelijk zou worden ingezet. De veiligheidsregio’s en een aantal regeringspartijen zien dat echter nog niet zitten.

Op 2 februari gaat het kabinet opnieuw overleggen om de coronasituatie van het moment te bezien.

Het kabinet bepaalt in die week of er na 9 februari 2021 nog aanvullende maatregelen, of een verlenging van de huidige, benodigd zijn.

Rutte sprak eveneens zijn zorgen uit over de sociaaleconomische gevolgen van de lockdownmaatregelen en liet weten het “mentaal zwaar” te hebben met de situatie. Tal van ondernemers zitten door de situatie met de handen in het haar. Wel kondigde Rutte een nieuwe economisch steunpakket aan. De problemen voor kwetsbaren zijn ook groot: de ouderen, maar ook jongeren met problemen thuis, zitten vaak in isolement.

Rutte riep daarom de bevolking op “om vol te houden” en stelt, dat met de aanvang van het vaccinatieprogramma, er wel degelijk “licht aan het einde van de tunnel” te zien is.