Eerste testdag Bahrein: Max Verstappen boekt snelste tijd

Vandaag vond de eerste 8 uur durende testdag voor het Formule 1 seizoen van 2021 plaats in de woestijn van Bahrein. Daarbij zette onze landgenoot Max Verstappen de snelste tijd neer in de tweede sessie van de test. Tijdens de eerste sessie was het weer nog prima, maar tijdens de tweede sessie was het zicht enorm verslechterd vanwege een zandstorm. Wat opviel tijdens deze eerste test was het feit dat het team van zevenvoudig wereldkampioen Hamilton (Mercedes) problemen had en nauwelijks aan testen toe kwam. Zo konden Hamilton en Bottas vanwege technische problemen met de transmissie slechts een aantal ronden rijden. Max Verstappen kon daarvan profiteren en zette met een tijd van 1:30.674 de snelste tijd neer, maar reed vanwege de harde wind geen rit zonder uitglijders en spinde nog even kort van de baan. Dat bleef gelukkig zonder gevolgen. Een succesvolle dag dus voor Red Bull Racing en de Nederlandse Formule 1 fans, via F1

Nieuwe regels

Dit jaar zijn er een aantal wijzigingen in de regelementen om daarmee de kosten voor de kleinere teams te verlagen. De verschillen tussen de topteams en de middenmoot waren gewoonweg te groot en de FIA wil met het nieuwe ‘token systeem’ het veld dichterbij elkaar brengen. Research en development kosten de Formule 1 teams miljoenen euro’s, maar met het nieuwe systeem moet het gat tussen de topteams en de achterblijvers minder groot worden doordat de teams maar een aantal grote updates mogen doorvoeren. Het upgraden van de onderdelen van de auto is dus nog steeds mogelijk, maar kost het team een aantal zogenaamde ‘tokens’. Is het maximale aantal tokens uitgegeven, dan kan het team het onderdeel niet meer upgraden. Niet alle componenten van de auto vallen onder het token systeem, maar de grotere onderdelen die de meeste invloed hebben op de raceprestaties, zoals de voorvleugel of achtervleugel, natuurlijk wel.

McLaren gaat goed, Mercedes stelt teleur

Tijdens de eerste test in Bahrein bleek al snel dat McLaren, dit jaar met een nieuwe Mercedes motor, het goed deed. Natuurlijk zijn het slechts tests en weten we niet precies hoeveel zand de teams bij elkaar in het gezicht strooien -al was het zicht sowieso slecht vanwege de zandstorm-, maar is het wel realistische te dat de rondetijden tijdens de deze tests een indicatie geven van de prestaties van de auto en rijders. Hoe goed het team van Hamilton en Bottas dit jaar is weten we dus nog niet, ze zijn beiden nauwelijks in actie gekomen door technische problemen. Uiteindelijk behaalde Hamilton nipt de top 10 in de tweede sessie van de eerste testdag, maar daarbij moet worden gezegd dat Mercedes significant minder ronden reed dan Red Bull en McLaren. Hamilton bleef steken op 42 ronden. Het is wel erg toevallig dat de Mercedes motor van het moederteam ineens problemen gaf, terwijl McLaren -ook met Mercedes motor- nergens last van had. Als dit een voorbode is voor de rest van het seizoen, dan gaat Hamilton het knap lastig krijgen.

Uitslag eerste testdag, tweede sessie F1 Bahrein

1 Max VERSTAPPEN Red Bull Racing 1:30.674
2 Lando NORRIS McLaren +0.215
3 Esteban OCON Alpine +0.472
4 Lance STROLL Aston Martin +1.108
5 Carlos SAINZ Ferrari +1.245
6 Antonio GIOVINAZZI Alfa Romeo Racing +1.271
7 Daniel RICCIARDO McLaren +1.529
8 Pierre GASLY AlphaTauri +1.557
9 Yuki TSUNODA AlphaTauri +2.053
10 Lewis HAMILTON Mercedes +2.238
11 Charles LECLERC Ferrari +2.568
12 Kimi RÄIKKÖNEN Alfa Romeo Racing +2.646
13 Sebastian VETTEL Aston Martin +3.068
14 Roy NISSANY Williams +4.115
15 Nikita MAZEPIN Haas F1 Team +4.124
16 Mick SCHUMACHER Haas F1 Team +5.453
17 Valtteri BOTTAS Mercedes +6.176

Vooruitzichten Williams

Tijdens de eerste dag van de test in Bahrein kwam Williams dit jaar wel in actie. Afgelopen seizoen had Williams moeite met de voorbereiding en moest zij verstek laten gaan. Vandaag reed het Britse team echter wel op de eerste dag en belandde Nissany qua rondetijden achteraan in het veld. Het lijkt er daarom op dat het Britse team nog steeds een flinke achterstand heeft op de rest van het veld en wederom hekkensluiter gaat worden. De afgelopen jaren waren dan ook dramatisch voor Williams in termen van prestaties, en zo’n achterstand kun je ook niet in een seizoen dichten. Toch is het positief dat de Britse renstal tijdens de eerste dag in actie kwam en dat ze daardoor waardevolle informatie hebben kunnen verzamelen over de prestaties van hun bolide.