Pieter Omtzigt stapt uit het CDA en zegt lidmaatschap op

Al enige maanden botert het niet lekker tussen delen van het CDA en Kamerlid Pieter Omtzigt. Nadat hij rond de verkiezingen had aangegeven om enkele maanden rust te nemen en te reflecteren op zijn werk heeft hij zojuist op Twitter laten weten dat hij zijn CDA lidmaatschap opzegt. Een complex web aan redenen waren aanleiding voor de cruciale stap van Omtzigt om het CDA vaarwel te zeggen. Volgens het bericht op Twitter was ‘lekken van zijn inbreng van de commissie-Spies’ de druppel die de emmer deed overlopen waarna hij niet langer kan samenwerken binnen de partij. Het CDA deed intern onderzoek naar de gang van zaken in de partij.

In de afgelopen weken kwam naar buiten dat Omtzigt stelselmatig werd gekleineerd door partijleden. Ook hekelde men binnen het CDA zijn ‘onafhankelijke’ koers en de kritiek die hij had op het kabinetsbeleid. Kritiek op het kabinet waar de partij zelf een onderdeel van was werd niet altijd even gewaardeerd. Dat werd Omtzigt niet in dank afgenomen en tijdens de verkennende gesprekken voor de kabinetsformatie bleek dat de positie van Omtzigt zelfs werd besproken binnen de formatie. Omtzigt laat in de verklaring op Twitter weten dat hij doorgaat als onafhankelijk Kamerlid, maar heeft laten weten verder nog geen concrete besluiten te nemen over hoe hij deze rol gaat invullen.

Ook zegt Omtzigt zich hard te blijven maken voor een beter functionerende rechtstaat en een economie en samenleving waarin iedereen iets kan bijdragen en een menswaardig bestaan kan leven. Ook zal hij de komende tijd nog rust houden om gezondheidsredenen.