Vrouwelijke Kamerleden clashen met Azarkan (DENK) over ongelukkige timing van petitie

Tweede Kamerlid Attje Kuiken liep rood aan als reactie op Azarkan. Bron: Tweede Kamer der Staten Generaal

In de Tweed Kamer liep het debat over vrijheid van meningsuiting en de terreurdaad in Frankrijk licht uit de hand na een bijdrage van DENK Kamerlid Farid Azarkan. Tijdens een debat in de parlementaire zaal waren diverse Kamerleden fel op zijn bijdrage. Azarkan werd door de vrouwelijke parlementariƫrs van CDA, VVD en PvdA gevraagd waarom hij een petitie in ontvangst nam waarin wordt gepleit voor een verbod op het tonen van cartoons, waarop de islamitische profeet Mohammed is afgebeeld. Daarbij was het extra pijnlijk dat het voorstel twee dagen na de aanslag op de Franse docent Samuel Paty in ontvangst werd genomen. Maar Azarkan begreep overduidelijk het probleem niet, al gaf hij toe dat de timing inderdaad ongelukkig was. Het debat kun je hieronder live volgen.

Kamerlid Madeleine van Toorenburg (CDA) noemde de bijdrage van Azarkan vanwege de ongelukkige timing zelfs ‘ziek’ en liep net als PvdA Kamerlid Attje Kuiken rood aan tijdens een interruptie van Azarkan’s bijdrage. De laatste leek enigszins overvallen door de felle reacties van zijn collega’s en speelde volgens de CDA’er “de vermoorde onschuld”. Na uit het veld geslagen te zijn door de vrouwelijke Kamerleden betrad aartsrivaal Wilders de scene en verloor Azarkan alle rust die hij nog kon opbrengen.

Als een stier op een rode lap werkte de PVV’er op Azarkan, die volgens Wilders publiekelijk afstand moet nemen van de petitie. Azarkan weigerde. Echter was het DENK Kamerlid de rust na de felle reacties van de vrouwelijke Kamerleden verloren en sloeg hij verbaal toe op Willers. Het debat ontspoorde enigszins en stond in schril contrast met eerdere bijdragen. Seegers deed vervolgens entree en worstelde overduidelijk met de gehele situatie, nogmaals benoemend dat de timing van Azarkan overduidelijk ongelukkig was en benoemde in zijn bijdrage de verschrikkelijke situatie dat ook in Nederland sommige docenten moeten onderduiken vanwege intimidatie door leerlingen, soms ook vanwege radicaal islamitische denkbeelden. Volgens Seegers is “niets doen geen optie meer” en “het is een strijd om de rechtstaat”.

D66-leider Rob Jetten hamerde nogmaals op het gevaar van het islamisme in Europa en Jetten wil dat de politiek ‘er alles aan doen om meer aanslagen in Europa te voorkomen’. Ook zou als reactie op de aanslagen en intimidaties door leerlingen de borging van een veilig leerklimaat moet worden versterkt ‘de school moet een veilige plek zijn voor leerlingen;.