Bitcoin zet nieuw record neer, nu bijna 50.000 euro waard

De afgelopen maanden is de prijs van Bitcoin sterk gestegen. Al in oktober stelden we onze trouwe lezers op de hoogte van deze nieuwe bull run en kondigden deze aan [zie dit artikel]. Ondertussen is Bitcoin verder gestegen dan dat ik zelf eerst had verwacht [zie mijn verwachting hier]. Sterker nog, Bitcoin is nu bijna 50.000 euro per stuk waard. Daarmee is het digitale goud een van de best presterende assets op de beurs in de afgelopen 12 maanden. De ontwikkelingen in de crypto-marketen gaan razendsnel en de belangrijkste exchange, Coinbase, gaat nu ook naar de beurs en zal waarschijnlijk dit jaar op de Nasdaq worden verhandeld. Daarmee wordt crypto-bank Coinbase een directe concurrent van de grote reeds bestaande banken zoals Bank of America en JP Morgan. Hieronder zie je de grafiek:


Zoals je hierboven kunt zien stijgt Bitcoin gewoon lekker door. De zogenaamde bears, mensen die verwachten dat een trendomslag plaatsvindt en Bitcoin in waarde gaat dalen, hebben deze week duidelijk het nakijken. Het leek er wel even op dat er een tijdelijke top was gezet. Maar, door de flinke prijsstijging van vandaag ziet het technische beeld er ineens anders uit en kan het zomaar zijn dat Bitcoin deze week voor het eerst meer dan 50.000 euro waard wordt. Een ongekende situatie en absoluut record.

Vaak onbegrepen

Het digitale goud is dan ook veel meer dan alleen een ‘digitale munt’, het is ook een open source crypto-systeem dat concurreert met banken als ABN-AMRO of Deutsche Bank. In mijn boek On the Nature of Bitcoin leg ik uit wat de werkelijke waarde van het Bitcoin systeem is. Deze is feitelijk niet in geld uit te drukken. Vaak wordt te veel gewicht toegekend aan de prijsschommelingen van het moment. Die zijn natuurlijk ook erg interessant en nieuwswaardig, maar de waarde van de Bitcoin is meer dan alleen de wisselkoers tegen euro’s. Bitcoin is bijvoorbeeld ook waardevol omdat het een betrouwbaar systeem van accounting is en haar munteenheid wordt beschermd tegen het ‘double spend’-probleem. Ook is het systeem zo ontworpen dat het voldoet aan de vier functies van geld.

In mijn artikel op Bitcoin Magazine leg ik deels uit hoe Bitcoin is ontworpen om te voldoen aan de vier functies van geld. Daarmee maak ik een vergelijking met goud en beargumenteer ik waarom Bitcoin een beter ruilmiddel is dan goud. Het is een deel uit mijn boek On the Nature of Bitcoin, waar ook de overige drie functies van Bitcoin worden besproken en nog veel meer. Schaf het boek vooral aan als je meer wilt weten over Bitcoin!