CDA halveert in de peilingen, Omtzigt goed voor 27 zetels

Gisteren kondigde Kamerlid Pieter Omtzigt zijn vertrek uit het CDA aan en  vandaag blijkt in de peilingen dat dit een mokerslag voor zijn oude partij is. In de  peiling van Maurice de Hond wordt de partij van Wopke Hoekstra nagenoeg gehalveerd en gaat van 15 naar 8 zetels. Uit de peiling blijkt tevens dat een groot deel van kiezers van diverse partijen een stem op Omtzigt zouden overwegen. De Twentenaar haalde tijdens de Tweede Kamerverkiezingen in maart nog 342.472 stemmen op. De resultaten van de peilingen zie je hieronder.

Peiling van 13 juni 2021

Bron: Maurice de Hond / Peil.nl

Gisteren kondigde Omtzigt zijn vertrek uit het CDA aan en zijn voornemen om als onafhankelijk Kamerlid verder te gaan. Nadat een intern stuk dat bedoeld was voor een intern onderzoek werd gelekt naar de pers, zag Omtzigt geen andere keuze dan uit de partij te stappen. In het stuk uit hij flinke kritiek op de partij. Kamerleden van het CDA, waaronder demissionair minister Wopke Hoekstra en Agnes Mulder hebben laten weten het vertrek van de Twentenaar te betreuren.

Net na de verkiezingen was de van een burn-out herstellende Omtzigt ook al onderwerp van gesprek toen op één van de documenten van de verkennende gesprekken van de formatie zijn naam prijkte met daarbij de omineuze tekst ‘functie elders’. De verkenners werden vervolgens op het matje geroepen door de Kamervoorzitter en moesten daarbij tekst en uitleg geven over de situatie. Wat het precies te betekenen had bleef vooral onduidelijk, maar nu is dus duidelijk dat Omtzigt zijn functie als Kamerlid behoudt en als onafhankelijk volksvertegenwoordiger doorgaat. Een Kamerlid kan namelijk uit zijn partij stappen zonder daarbij een zetel te verliezen. Dit komt omdat de personen ‘hoofdelijk’ worden gekozen tijdens de verkiezingen. Het gebruik van de partijnaam waar zij lid van zijn is dus slechts marketing om het overzichtelijk te houden.

Omtzigt enorm populair bij kiezers

Maurice de Hond heeft zijn panelleden bevraagd of zij een stem op Pieter Omtzigt zouden overwegen als hij weer mee zou doen aan de verkiezingen, maar dan namens zijn eigen partij. Zo’n 18% van de kiezers heeft aangegeven een stem op het Kamerlid te overwegen. Daarbij is Omtzigt vooral populair bij kiezers van JA21, FVD, CDA, PVV, en de SP. Het vertrek van Omzigt uit het CDA doet het in potentie goed voor het kiezerspotentieel van Omtzigt, maar dus enorm slecht voor het CDA. Met deze scores in het achterhoofd zou de oud-CDA’er met een gelijke verkiezingsopkomst ruim 1,8 miljoen stemmen weten te halen. Dat is goed voor zo’n 27 zetels in de Tweede Kamer. De fictieve ‘Partij Omtzigt’ zou daarmee direct achter de VVD de tweede partij van het land zijn. Waarschijnlijk zou deze partij ook een groot deel van de zetels wegsnoepen bij de bovengenoemde partijen en ook PvdD, PvdA en Volt hebben aan Omtzigt een geduchte tegenstander.

Bron: Maurice de Hond / Peil.nl

Het CDA is overigens niet de enige partij die zetels verliest in de peilingen van deze week. Ook D66 moet twee zetels inleveren en GroenLinks één. Het meest opmerkelijke verlies is dat van FVD, dat tegen drie zetels verlies aankijkt in vergelijking met de uitslag van de Tweede Kamerverkiezingen van maart jongstleden. De partij van Thierry Baudet groeide tijdens die verkiezingen van twee naar acht zetels, maar dit was dus vooral toe te schrijven aan ‘coronamoeheid’ en het ‘corona framing effect‘. Nu de partij van Baudet vasthoudt aan het presenteren van niet-relevante haast clowneske voorstellen (Forumland) verliest de partij dan ook weer snel steun. Dat is het patroon dat de partij elke keer volgt en zeker nu de versoepelingen het mogelijk maken om op vakantie te gaan, musea, popfestivals en andere uitgaansgelegenheden te bezoeken blijkt het narratief van FVD wederom een korte termijn spin.

De partijen JA21, Volt en de BBB doen het in de peilingen van De Hond erg goed. De partij van Joost Eerdmans heeft een aardig groeipotentieel en kan in de toekomst nog meer zetels van CDA en VVD gaan pakken. De optredens van Eerdmans in de Kamer zijn ook sterk, waardoor veel kiezers langzaam meer vertrouwen in hem zullen hebben.