Winst voor Rabobank ondanks economische problemen door corona lockdowns

De Rabobank heeft een flinke klap gekregen van de deflatie van afgelopen maanden. Door de krimp van de economie is de winst flink kleiner en ligt die op 227 miljoen euro. Vorig jaar behaalde de Rabobank nog een miljardenwinst, via NOS Teletekst

Door de corona lock down van diverse overheden, is de economie op pauze gezet en zijn een groot aantal economische sectoren getroffen. Toen diverse schuldeisers de rentes wilden innen bij tal van bedrijven en individuen die dus afhankelijk zijn van de transacties in die delen van de economie die werden geraakt door de lock down, zoals de horeca en evenementenbureau’s, bleek dat velen geen ruimte hadden om aan hun obligaties te voldoen.

Hierdoor is ook de winst van de Raobank lager dan vorig jaar. Volgens topman Draijer van de Rabobank ‘ligt het aan onzekerheid omtrent de pandemie’, zo liet hij weten:

“Onzekerheid voert de boventoon. Vooral vanwege de onduidelijkheid over het verloop van de pandemie.”

Afhankelijk van overheidsingrijpen op de pandemie gaat de economie komend kwartaal juist beter lopen (versoepeling maatregelen) of slechter (intensivering maatregelen). Banken kunnen in principe eenvoudig aan krediet komen via leningen afkomstig van de Centrale Bank. De Rabobank kan momenteel lenen van de ECB voor een rente van ongeveer 0.00% tot 0.50%. Banken lenen elkaar ook onderling geld voor lage rentes, de zogeheten ‘credit swaps’. Consumenten kunnen vervolgens lenen bij de Rabobank voor ten minste 5% op jaarbasis.