Russische propagandacampagne tegen Baltische staten en EU geïntensiveerd

De Russische Federatie heeft haar campagnes tegen de overheden in de Baltische staten geintensifeerd zo blijkt uit nieuwsberichten. Zo suggereerde veiligheidsadviseur Nikolai Patrushev van de Russische Federatie in staatsmedium Rossiskaya Gazeta dat het ‘nazisme’ steeds groter wordt Europa. Dat terwijl vaak wordt aangenomen dat dergelijke groeperingen juist worden gesteund vanuit Moskou.

Volgens Lets mediakanaal DELFI is dit niet alleen het standpunt van Patrushev, maar van de gehele Veiligheidsraad van de Russische Federatie. Patrushev lijkt tevens aanhanger van een lange termijn geopolitiek spel dat ook wel ‘century strategy’ wordt genoemd: een lange termijn strategie van een staat waarbij de tijdshorizon voor geopolitieke strategie en acties voor zeer lange termijn worden gepland. Net als schaak dus.

Volgens Patrushev doen Europese staten dit zelf ook:

“De manipulatie van de ‘dreiging uit het oosten’, waarmee de russofoben van Europa hun landgenoten meer dan een generatie lang intimideerden, kreeg een nieuwe impuls met de opkomst van Sovjet-Rusland” 

Met de intensivering van de inzet van Russisch nepnieuws tegen de Baltische Staten terwijl tegelijkertijd Letland reageert op de verkiezingen in Belarus wordt een volgende, nauwkeurig geplande stap gezet. Tegelijkertijd hebben de Verenigde Staten aangekondigd troepen uit Europa te trekken.