De economische fall out van de coronacrisis laat diepe sporen na in het openbaar vervoer. De drop in het aantal check-ins was op een bepaald moment zelfs 90% in vergelijking met dezelfde periode in 2019. Op het moment van schrijven is het nog steeds rustig in het OV en is het aantal check-ins 50% lager dan vorig jaar. Het CBS vergeleek de reisdinsdagen in het OV over de afgelopen jaren en zag een daling die momenteel langzaam weer wordt omgezet in een stijgende trend.

Dat de daling van gebruik van het OV fors te noemen is blijkt vooral uit de gegevens van het gebruik van het OV op dinsdag 5 mei 2020. Op deze Bevrijdingsdag -een nationale feestdag waarop velen een dagje vrij zijn- werden slechts 460.000 check-ins gerealiseerd door de OV-bedrijven. Een daling van 90% in vergelijking met een jaar eerder.

Het was volgens het CBS tevens ‘het laagste aantal check-ins sinds de lockdown’.

Rond 7 juli normaliseerde het gebruik van het OV en registreerden de verschillende OV-bedrijven zo’n 50% van het aantal check-ins in vergelijking met vorig jaar. Op het moment van schrijven lijkt het OV weer enigszins te herstellen en reizen mensen weer vaker met het OV. Onderdeel van dit herstel is het reizen van scholieren en studenten, die veelal afhankelijk zijn voor het OV om hun school of universiteit te bezoeken.