In Provincie Utrecht grotere kans op vermissing kat door razzia’s

Als je ergens met een huisdier woont dan wil je natuurlijk dat je trouwe viervoeter veilig is, maar in de Provincie Utrecht loopt je huisdier meer gevaar dan elders en verdwijnen honderden huisdieren per jaar door de zogeheten ‘kattenjacht’. 

De Provincie Utrecht is voornemens om katten af te laten schieten, dat blijkt uit plannen van de Gedeputeerde Staten. Dat vindt ieder jaar plaats. Normaal worden dergelijke schietpartijen uitgevoerd om het aantal wilde zwerfkatten te beperken, maar het komt ook regelmatig voor dat huisdieren het slachtoffer worden van de razzia’s.

Dierenhulporganisaties trekken daarom aan de bel en stellen dat er diervriendelijkere methoden bestaan om wilde katten aan te pakken en daarbij de huisdieren met rust te laten. Het grote probleem van de kattenjacht in Utrecht is dat het voorafgaand aan de schietpartij onduidelijk is of een kat een zwerfkat of een huiskat is. Hierdoor worden ook veel huisdieren slachtoffer van de acties van de provincie.

Behalve Utrecht doet ook Friesland nog aan de kattenjacht, terwijl andere Provincies zijn overgestapt op meer diervriendelijke methoden om het aantal zwerfkatten te beperken.

“Een huiskat die even een ommetje maakt, kan zo worden afgeschoten” stelt Jasmijn Strootman van de Dierenambulance Woudenberg en Omstreken. Er zouden hierdoor honderden huisdieren per jaar vermist raken. Volgens Carien Radstate van Stichting Zwerfkatten is het probleem van het huidige beleid vooral dat niet-gecertificeerde jagers mee mogen doen aan de kattenrazzia’s: “Jagers weten vaak wel of een kat van een boer is en mogen een kat pas afschieten als ze een vergunning hebben. Of ze bellen ons om de kat te laten ophalen. Maar het beleid zet de deur ook open voor kattenhaters. Idioten met een luchtbuks die op eigen houtje op pad gaan om katten te schieten.”

Huisdierbezitters moeten zich komende maanden dus weer gaan opmaken voor extra vermissingen van katten.