Kabinetsmaatregelen treffen weer de Koninklijke Horeca Nederland

Het kabinet Rutte 3 houdt vanavond een persconferentie over het verloop van de coronacrisis. Daarbij tippen diverse bronnen uit Den Haag dat het kabinet voornemens is om de horeca opnieuw aan te pakken en maatregelen in te stellen. De restaurants, pubs en kroegen worden vanavond waarschijnlijk onderworpen aan beperkingen, die grote impact hebben op de bedrijfsvoering. De werknemers en werkgevers in de horeca zijn woedend vanwege de ogenschijnlijke willekeur en het gebrek aan bewijs dat er daadwerkelijk veel besmettingen plaatsvinden in deze sector. 

Robèr Willemsen, de voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland, is bezorgd vanwege de nieuwe maatregelen van het kabinet en ziet deze als de ‘druppel die de emmer doet overlopen’, zo stelt hij tegen RTL Nieuws dat het aantal ondernemers die door de coronacrisis zijn getroffen toeneemt: “45 procent van de bedrijven is al technisch failliet en dat aantal zal hard stijgen.”

Hoe lang de horeca wordt gesloten en of deze überhaupt wordt gesloten zoals diverse bronnen in Den Haag suggereren, is echter afwachten. De onbekende bronnen stellen in ieder geval dat de nieuwe maatregelen voor maximaal twee weken gelden, maar ook die korte periode is zeer zwaar voor de horecaondernemers. Ze hebben volgens de brancheorganisatie al miljarden euro’s spaargeld ingezet om hun dienstverlening aan klanten te kunnen blijven aanbieden, maar door nieuwe maatregelen wordt het nog zwaarder. Ook hebben ze al een bijzonder pittige periode achter de rug in de maanden maart, april en mei.

Ook is Willemsen teleurgesteld in de wijze waarop het kabinet momenteel opereert. Zo vindt de brancheorganisatie dat de overheid te weinig luistert naar de ideeën die haar ondernemers aandragen, om de dienstverlening veilig aan te bieden:

“We hebben hard gewerkt om deel van de oplossing te worden. Wij hebben oplossingen aangedragen die economisch goed zijn voor de horeca, maar die ook goed zijn voor de controle door onze strenge protocollen. Wij hebben gezien dat de besmettingen thuis oplopen door de vroegere sluitingstijden.”

Ondanks het aandragen van deze ideeën lijkt het kabinet op ramkoers te liggen en moet alles wijken voor de perceptie van ‘gepaste maatregelen’, echter stuit deze ramkoers op zoveel verzet dat ondernemers nu dreigen niet te luisteren naar het kabinet.

In het geval ondernemers daadwerkelijk van plan zijn het kabinet te negeren dan zal dit leiden tot juridische procedures, die overigens vanwege de beperkte democratische legitimiteit van de coronamaatregelen -in afwezigheid van een spoedwet- ook wel kunnen rekenen op een grote slagingskans voor de ondernemers tegen het kabinet.