Socialistische Partij aast nu op ICT sector en datacenters, Beckerman dient onheilspellende Motie in

De Socialistische Partij is voornemens om deze week een motie, geschreven door Kamerlid Sandra Beckerman, in te dienen. Deze motie brengt de ICT sector en datacenter is het vizier van de politiek. De SP wil dat er vanuit de overheid ‘meer zicht komt op het energiegebruik van datacenters’ en meer ‘duidelijkheid over hoe datacenters verduurzamen’. De regering zou tevens een inventarisatie van datacenters moeten gaan maken, welke nog in aanbouw zijn en onderzoeken hoe deze het stroomverbruik kunnen minderen. Tevens probeert de motie te rommelen aan de bestaande business modellen. 

Het is een opvallende stap van Kamerlid Beckerman, die zich in het verleden heeft ingezet om de schade door mijnbouw in Groningen hersteld te krijgen. Nu dat project loopt en voor haar grotendeels is afgerond zoekt Beckerman overduidelijk een nieuwe klus. Het lijkt erop dat de SP’er deze heeft gevonden in het laten doen van onderzoek naar de ICT sector en dan met name de datacenters.

De Motie is slechts een eerste aanvang van het grotere project waar de SP mee bezig is. Denk hierbij aan het heffen van (uiteindelijk) hogere belastingen wanneer de vragen van het onderzoek ‘niet voldoening schenkend worden beantwoord’, het verlagen van subsidies en ook het veroorzaken van algehele maatschappelijke onrusten om daarmee de hetze tegen datacenters kracht bij te zetten.

Als de motie wordt aangenomen dan kan de ICT sector zich schrap gaan zetten voor meer overheidsbemoeienis en dus veel meer onzekerheid. Plotseling staan de bestaande business modellen dan op losse schroeven. Dan ineens worden vrij zekere investeringen gemaakt tot risicofactoren. Immers kan de politiek onder leiding van de SP ineens allerlei zaken gaan ‘eisen’.

Zover is het echter nog niet.

Alvorens de motie Beckerman door de Kamer gaat, moet zij het parlement nog overtuigen waarom het een goed idee is onderzoek te doen naar datacenters en waarom dit per se op dit moment in de tijd moet plaatsvinden. Gezien de chaos in de economie veroorzaakt door de coronacrisis zou je verwachten dat de SP ‘het rustig aan doet’ om ervoor te zorgen dat er niet nog meer ellende plaatsvindt, maar dit lijkt niet het geval. Ook is het raar dat de partij het onderzoek zo geïsoleerd laat plaatsvinden. Waarom alleen een onderzoek naar datacenters? Waarom nu in deze economische crisis? Het lijkt wel alsof de partij expres de ICT sector de mes op de keel wil zetten.