Veroordeling Donald Trump weer niet gelukt, Republikeinen houden hem hand boven het hoofd

De tweede impeachmentprocedure van de voormalige Amerikaanse president Donald Trump is vastgelopen op een stemming in de Senaat. De stemming was bedoeld om de voormalige president te veroordelen voor zijn rol in de bestorming van het Capitool. Relschoppers bestormden begin januari het regeringsgebouw tijdens de certificering van de verkiezingsuitslag, waarbij meerdere doden vielen en ook vicepresident Pence moest vluchten voor de relschoppers.  

Direct na de rellen werd duidelijk dat Trump zijn aanhangers had opgeroepen om het Capitool te bestormen. Zijn rol in de bestorming is evident. Bij de bestorming vielen vijf doden.

Eigenlijk had Trump veroordeeld moeten worden voor zijn rol in deze chaos. Echter liep de stemming vast in de Senaat waardoor verdere juridische stappen weinig nut hebben vanwege de politieke immuniteit van de voormalige president. De veroordeling van Trump in de Senaat vereist een twee derde meerderheid, maar vele Republikeinen lieten het afweten. Slechts zeven vertegenwoordigers van de GOP stemden uiteindelijk voor de veroordeling, maar nadat de conservatieve leider McConnell liet weten tegen de veroordeling te stemmen was het al gedaan voordat de stemming plaatsvond.

Wel liet McConnell weten dat “Trump geen toekomst bij de Republikeinse partij heeft.” Uiteindelijk stemden dus slechts 57 senatoren voor de veroordeling van de oud-president en 43 tegen zijn veroordeling. Daarmee werd de twee derde meerderheid niet gehaald en gaat Trump vrijuit voor het aanzetten tot rebellie en opruiing.

Ongetwijfeld dat de democraten zullen onderzoeken of er nog juridische stappen mogelijk zijn tegen Trump, maar geniet de oud president door de uitslag van de stemming politieke immuniteit en lijken de opties beperkt. Deze stemming was juist de cruciale eerste stap om Trump te laten boeten voor zijn rol in de bestorming.