Peiling: weer zetelverlies voor Baudet om lekken screenshots

Volgens de opiniepeilingen van Maurice de Hond (Peil.nl) verschuift het electorale veld weinig en blijven de verhoudingen in de politieke arena vrijwel gelijk. We krijgen nu al weken dergelijke peilingen onder ogen en bij Nieuwsframes beginnen we ons af te vragen hoe het kan dat het kabinet nog steeds zoveel zetels pakt in de peilingen. Er zijn tal van zaken die het kabinet uiterst zwak heeft afgehandeld. Denk hierbij aan de toeslagenaffaire bijvoorbeeld. Toch lijkt er niet echt een alternatief te zijn. Een van de alternatieven, zoals Forum voor Democratie, of andere nieuwe partijen verliezen juist weer zetels. Alleen JA21 en het CDA doen het op dit moment redelijk. 

Peiling van 14 februari 2021

De Hond laat aan Nieuwsframes weten dat “De peiling van vandaag amper enige verschuiving laat zien. FVD ging weer terug van 5 naar 4 en CodeOranje komt weer op 1. Met nog 1 maand te gaan is het niet goed voor te stellen dat zich nog grote verschuivingen zullen voltrekken. Alleen via een ingrijpende game-changer zal dat kunnen gaan gebeuren. Maar wel zijn er steeds meer aanwijzingen dat de opkomst wel eens 10 a 15% lager zal worden dan in 2017 (81,5%).”

Bron: Maurice de Hond / Peil.nl

Wellicht moet de huidige situatie in het politieke landschap worden verklaard vanuit het feit dat er voor partijen als CDA en VVD geen alternatief is en dat kiezers daarom maar blijven hangen bij het oude vertrouwde. Dat is op zich ook wel logisch. Nieuwkomers hebben vaak moeite met het verwoorden van hun visie en stapelen politieke blunders op elkaar, iets dat al vrij snel leidt tot zetelverlies.

Forum voor Democratie had de mogelijkheid om tijdens de verkiezingen van 2021 een van de grote partijen te worden, maar die kans is door partijleider Baudet zelf vergooid. In december kwam zijn partij nog in opspraak en verloor ze Statenleden en lijstduwers. Dat was een behoorlijke aderlating en ook deze week scoort FVD minus een zetel. Waarom? Vanwege het leiderschap -of gebrek daaraan- van de partijleider. Forum voor Democratie plust weliswaar in vergelijking met 2017, maar van de glorieuze overwinning ten tijde van de Provinciale Statenverkiezingen van 2019 is niets meer over.

De partij is ondertussen een schim van zichzelf. Dat komt natuurlijk ook omdat de partij op haar belangrijkste onderwerpen, zoals het invoeren van een referendum, gewoon geen initiatief heeft getoond in de Tweede Kamer. Het was uiteindelijk SP-Kamerlid Ronald van Raak die een initiatiefvoorstel voor een nieuwe referendumwet indiende, en dus niet Baudet -terwijl hij regelmatig riep dat dit een belangrijk onderwerp was voor hem. De kiezers doorzien dergelijke onjuistheden en het is dan ook geen wonder dat de partij volledig is ingestort.

Overigens gaat het met de eerdergenoemde partij ook niet al te best in de peilingen. Ook de SP (en GroenLinks) scoren in de peilingen dramatisch en staat beiden op flink verlies in vergelijking met 2017.

D66 lijkt eveneens op een desastreus verkiezingsverlies af te stevenen. De winst die vrijkomt door het falen van andere partijen verdelen de nieuwere  onder elkaar.

Het door de oud-FVD’ers opgerichte JA21 van Annabel Nanninga en Joost Eerdmans scoort nu al drie zetels in de peilingen en komt daarmee bijna op gelijke hoogte met de partij die ze eerder nog verlieten.

ChristenUnie pakt ook zetels en profiteert van haar imago als een nette, sociaalchristelijke partij, dat zich in het midden van het spectrum bevindt. Met dat beeld scoort Gert-Jan Seegers zetels.

Ook de Partij voor de Dieren scoort beter in vergelijking met 2017, maar dit lijkt vooral ingegeven door het gebrek aan een groen alternatief sinds het ‘biomassa debacle’ bij GroenLinks wereldkundig werd.

Maar van alle verschuivingen die we kunnen zien is die van de PVV toch het meest significant. Geert Wilders is de de facto oppositieleider in de Tweede Kamer en clashte afgelopen jaar voortdurend met het kabinet. Dat levert Wilders nu 24 zetels op en hij is daarmee de tweede politieke macht van het land. Tenminste, als de peilingen het bij het juiste eind hebben en Wilders de score ook verzilverd komende maand. Ook tijdens het Noordelijk Lijsttrekkersdebat was Wilders erg sterk.

De uiteindelijke uitslag van de Tweede Kamerverkiezingen wordt natuurlijk niet alleen bepaald door hoe mensen op dit moment denken over de politiek, maar ook door de verkiezingsopkomst en of mensen daadwerkelijk stemmen. Hoe lager de opkomst is, hoe groter de kans is dat de traditionele partijen, zoals VVD, CDA en PvdA, het goed gaan doen. Zeker met het geblunder van concurrenten als D66 en FVD in het achterhoofd. Hoe hoger de verkiezingsopkomst uiteindelijk is, hoe groter de kans wordt dat alternatieve partijen meer zetels pakken, zoals JA21 en Partij voor de Dieren. Deze partijen kunnen namelijk de pak en beet 25% van de niet-stemmers aan zich te binden en te verleiden om voor de verandering eens te gaan stemmen. Deze kiezers lijken vaak gedesillusioneerd in de politiek, ideologisch zwevend en zijn moeilijk te activeren voor verkiezingen die ‘toch geen zin hebben’.