Wit-Rusland krijgt sancties te verduren vanuit Europese Unie

De Europese minister van Buitenlandse Zaken zijn akkoord over het instellen van nieuwe sancties tegen de regering-Loekasjenko in Wit-Rusland (Belarus), zo valt te lezen op Bloomberg. Eerder deze week riepen de ministers van Buitenlandse Zaken in de Baltische Staten ook al op om sancties in te stellen tegen Loekasjenko en topmannen die met hem samenwerken.

Vanavond kwamen de diverse EU-ministers samen in een videoconferentie om de situatie in Wit-Rusland (Belarus) te bespreken. Volgens de oppositie, die is ondergedoken in Litouwen, is er verkiezingsfraude gepleegd. In een statement laat EU-minister van Buitenlandse Zaken, Josep Borrell, het volgende weten:

“The European Union doesn’t accept the election results. Work begins on sanctioning those responsible for violence and falsification.”

De sancties zullen gericht worden ingesteld, wat betekent dat hoogwaardigheidsbekleders persoonlijk worden geraakt door de sancties in een poging de bevolking van Belarus te sparen van verdere smarten. Momenteel kampen demonstranten namelijk met politiegeweld en aanvullende sancties die ook hen zouden treffen zouden daarom ongepast zijn.