Coronavermoeidheid kan flinke omslag in verkiezingsuitslag veroorzaken

Coronamoeheid. Dat was gisteren duidelijk in beeld tijdens de rapportages van verschillende media, waaronder de Telegraaf. Splinter Chabot reed al schaatsend op de grachten van Amsterdam en riep “dit is eigenlijk illegaal” en ook anderen hielden zich niet aan de corona maatregelen en mompelden dat “het eigenlijk tegen de regels is, maar…”. Veel Nederlanders hadden afgelopen week overduidelijk er genoeg van. Dit zou een teken kunnen zijn van het ontstaan van coronamoeheid. Coronamoeheid kan ook invloed hebben op de verkiezingsuitslag in maart 2021 en zelfs partijen die nu nog slecht scoren in de peilingen een overwinning bezorgen.

Nederland zit sinds midden december op slot door het afkondigen van een harde lockdown door premier Rutte (VVD). Voorstanders van de strenge maatregelen zijn het meest vocaal in het maatschappelijk debat en wijzen voortdurend met het moreel superieure vingertje naar iedereen die bedenkingen heeft over enerzijds het nut en anderzijds de noodzaak van de maatregelen. Die discussie is op zich zelf al vermoeiend, maar het feit dat de horeca dicht blijft en mensen zich gedwongen moeten isoleren maakt de stemming niet beter. De coronamoeheid lijkt te groeien. Dat er illegale feestjes worden gehouden en in Utrecht honderden mensen een drankje deden zegt veel over de groei van coronavermoeidheid. In Klazienaveen kondigen ondernemers aan hun deuren te openen en in Tilburg werd clandestien carnaval gevierd, totdat de Politie het feestje beëindigde.

“Het is tegen de regels, maar…”

Maar, hoe gaat de coronavermoeidheid de verkiezingen beïnvloeden?

Voor de verkiezingsuitslag in maart 2021 kan de ontstane coronamoeheid grote gevolgen hebben voor de definitieve uitslag en dus ook voor flinke verschuivingen zorgen in de peilingen. Eigenbelang speelt hierin een grote rol. Men is moe van het altruïstisch thuisblijven, mondkapjes dragen en de zelfisolatie. Om maar te zwijgen over het opbranden van spaargeld en de economische malaise.

Als deze vermoeidheid zich omzet in frustraties vanwege vrijheidsbeperkingen, dan kan  het electoraat haar stemkeuze ineens laten afhangen van de wijze waarop de partijen met corona omgaan en uit recente peilingen blijkt al veel twijfel over de maatregelen.

Er ligt dus een scenario klaar waarin het demissionaire kabinet Rutte III de maatregelen in stand houdt en de teugels voor de verkiezingen niet meer laat vieren. Het kabinet heeft al aangegeven dat de R-waarde voldoende moet dalen en dat het aantal besmettingen per dag moet dalen tot onder 1.200. Zover zijn we nog lang niet en het is maar de vraag of het voor de verkiezingen nog lukt. Waarschijnlijk niet.

Als dan de maatregelen van kracht blijven tot aan de verkiezingen, dan gaat de coronamoeheid een steeds groter effect hebben op de populariteit van de partijen die deze maatregelen afkondigen, met name: CDA, VVD, D66 en in mindere mate ChristenUnie.

Dit betekent dat met name VVD en CDA door coronamoeheid een flink deel van hun zetels nog moeten gaan inleveren. Zetels van CDA en VVD gaan dan naar partijen als FVD, PVV, ChristenUnie en D66. Kiezers van CDA zullen waarschijnlijk Forum gaan stemmen of ChristenUnie, terwijl voor VVD’ers met name D66 een alternatief lijkt.

Coronavermoeidheid in Utrecht

Of de coronamoeheid daadwerkelijk ook een rol gaat spelen hangt dus af van de vraag of het kabinet de maatrelen na 2 maart 2021 aanhoudt. Een partij die het meeste voordeel zou kunnen halen van deze georkestreerde campagne van nationale sabotage (wat is het anders?) is Forum voor Democratie. Op een bepaald moment willen de kappers niets liever dan mensen knippen en wil de horeca weer gewoon open. Mensen willen het leven weer oppakken.

Thierry Baudet (FVD) is dan ineens een van de weinige politici die de mensen precies vertelt wat ze willen horen, namelijk dat hij een einde maakt aan de lockdown. Als de frustraties midden maart op een hoogtepunt staan dan zou FVD ineens tien zetels kunnen winnen. Of zelfs meer. Simpelweg omdat burgers zo murw zijn geslagen door de maatregelen dat ze nog liever op Baudet stemmen -ongeacht zijn standpunten en chaos in zijn partij- om daarmee een kans te hebben om de ‘vervelende lockdown’ een halt toe te roepen. Ook de PVV van Geert Wilders maakt kans om zetels te pakken als de coronavermoeidheid nog verder toeneemt, terwijl VVD en CDA op dit moment het zwaard van Damocles boven hun eigen hoofd hebben opgehangen.