Letse wetenschapper bekritiseren COV19 vaccin van Rusland

Op 11 augustus claimden Russische wetenschappers het eerste ‘vaccin’ tegen COV19 te hebben ontwikkeld. De definitie van een vaccin hangt nauw samen met de methode waarop het is ontwikkeld en volgens Letse wetenschappers kan er in het geval van het Russische ‘vaccin’ niet worden gesproken van een echt vaccin. Ze bekritiseren in LSM de methode waarop de Russen het middel hebben ontwikkeld en suggereren dat het niet bewezen is dt het middel daadwerkelijk werkt tegen COV19.

Ivars Kalviņš van van het Instituut voor Organische Synthesis (OSI) stelt dat de Russen welliswaar ‘iets’ hebben ontwikkeld, mat dat door de beperkte testfases die zijn gebruikt in het onderzoek naar de effectiviteit, moeilijk kan worden gesproken van een vaccin. Zo zegt hij tegen Letse staatsmedia:

“De werking en effectiviteit van het vaccin kan nog niet worden vastgesteld omdat er te weinig is getest op gezonde mensen.”

Ook zegt hij dat de proeven van de Universiteit van Oxford, waarbij 10.000 mensen worden getest, veelbelovender zijn omdat deze proeven meer informatie geven over de daadwerkelijke effectiviteit van het vaccin:

“In Oxford doen meer dan 10.000 vrijwilligers mee. Maar in het geval van het Russische vaccin is hierover nauwelijks informatie beschikbaar. Mogelijk dat slechts tientallen mensen zijn geteste en dan enkel voor de tweede fase. Het probleem is dat ze een vaccin registreren en patenteren terwijl het nog niet de gebruikelijke testfases heeft doorlopen”.