Agenda-setting bij de Volkskrant, negeert al dagen onrusten in Den Haag

In de afgelopen nachten is het raak in Den Haag, direct naast het regeringscentrum. Grote groepen jongeren zijn onrustig en het gaat overduidelijk niet goed met hen. De enige reactie vanuit de staat is vooralsnog het inzetten van de Mobiele Eenheid en agenten. Wat de onderliggende reden voor de onrusten is, is echter onduidelijk. Terwijl dit alles gebeurt rapporteert de NPO keurig over de onlusten, maar blijft de Volkskrant muisstil. De vraag is waarom?

Mogelijk dat het negeren van de onrusten in Den Haag door de Volkskrant is te verklaren vanuit het concept van ‘agenda-setting’. Agenda-setting houdt in dat een mediabedrijf fook een eigen agenda heeft en deze via het selectief kiezen van de onderwerpen waarover zij rapporteren bepaalde percepties wil achterlaten bij de nieuwsconsumenten. Natuurlijk kan een opzettelijke agenda-setting niet worden bewezen, maar wetenschappelijk onderzoek binnen de Framing Theorie suggereert dat het wel degelijk gebeurt.

Een verklaring hiervoor kan worden gevonden in het model van de Amerikaanse linguist Noam Chomsky, die stelt dat media worden beperkt in hun meningsvrijheid vanwege de economische belangen die zij hebben.

Wellicht hebben de financiers van de krant er geen belang bij om verslag te doen over de onrusten en is er via de hoofdredactie een ’embargo’ op het onderwerp gezet. Dit gebeurt vaker in de media en ook binnen de Nieuwsframes.nl-redactie heeft een van onze journalisten te maken gehad met ’embargo’s’ terwijl zij werkzaam waren voor andere media. Dergelijke embargo’s zijn niet altijd ingegeven door economische motieven, maar kunnen ook vanuit de veiligheidsdimensie worden opgelegd. Zo zijn redacties in Rusland bijzonder huiverig in het bekritiseren van Vladimir Poetin, simpelweg omdat Poetin en zijn regering hun mediakanaal kapot kunnen maken.

Echter beïnvloedt de agenda-setting van media wel de perceptie van de lezers. Trouwe lezers die erop vertrouwen dat de krant hun voldoende informeert zijn hierdoor mogelijk niet op de hoogte van de onrusten. Hoe erg is dat uiteindelijk? Dat is aan de lezers zelf om te beoordelen, maar het is wel uiterst opmerkelijk dat de Volkskrant de onrusten al dagen lijkt te negeren.