Campagneteam Trump van Twitter gegooid, vlak voor de Amerikaanse verkiezingen

Twitter heeft het officiële campagnekanaal van presidentskandidaat Donald Trump verwijderd van haar website en het account geblokkeerd. Met nog een kleine twee weken te gaan voordat de verkiezingen in de Verenigde Staten plaatsvinden, is dit feit een nieuw dieptepunt in het maatschappelijke debat. De actie van Twitter ligt in lijn met die van Facebook. Het techbedrijf van Mark Zuckerberg verwijderde eerder deze week berichten waarin werd gelinkt naar een artikel van de New York Post. In het geval van de blokkade door Twitter gaat het ook om een bericht waarin naar dat artikel wordt gelinkt.

Omdat het account van Team Trump in berichten heeft gelinkt naar een artikel van de New York Post, waarin werd geschreven over de mogelijke corruptie door de zoon van Joe Biden, heeft het sociale medium het account van de Trump campagne geblokkeerd.

De tekst die aanleiding was voor het blokkeren van het Trump account was als volgt: “Joe Biden is een leugenaar die ons land al jaren uitmelkt” met daarin een link naar het gehekelde New York Post artikel. Het bericht was volgens Twitter ‘een schending van haar gebruikersvoorwaarden’, waarna Team Trump direct een blokkade te zien kreeg en vanaf vandaag wordt ontzegd om nieuwe berichten op het sociale medium te plaatsen.

Eerder deze week greep Facebook ook al in tijdens de Nieuw-Zeelandse verkiezingen en werd een pagina van een politieke partij verwijderd omdat deze ‘complottheorieën’ zou verspreiden. Ook verwijderde Facebook berichten van de Indiase regeringspartij omdat deze zouden vallen onder hatespeech.

Door het blokkeren van politieke partijen en campagneteams beïnvloeden sociale media de verkiezingen door de boodschappen van politieke kandidaten te onttrekken aan het gezichtsveld van kiezers, terwijl concurrenten van de getroffen politici wel het woord mogen voeren.